Sistem trenutno predvideva šest postaj, osem ključavnic in po šest koles na postajo, po poskusnem obdobju pa je predvidena širitev sistema. Foto: MMC RTV SLO
Sistem trenutno predvideva šest postaj, osem ključavnic in po šest koles na postajo, po poskusnem obdobju pa je predvidena širitev sistema. Foto: MMC RTV SLO


Kot je pojasnil Mladen Bijeljac iz Multimedijske hiše Ibis iz Ljubljane, ki je zagnala projekt izposoje koles v Kopru, se je projekt nekoliko zavlekel zaradi neugodnih vremenskih razmer, poleg tega čakajo na priključitev sistema na električno omrežje.

V Ibisu, ki se je edini prijavil na javni poziv Mestne občine Koper, računajo, da bo projekt stekel okoli 15. marca. Za zdaj bo postavljenih šest avtomatiziranih kolesarnic z nadstreškom, pri čemer si bo kolo mogoče izposoditi na eni izmed postaj in ga po uporabi vrniti na kateri koli predvideni lokaciji.

Prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji si bodo lahko 36 koles izposojali brezplačno, 15 evrov pa bodo odšteli za uporabniško kartico s kodo za dostop do terminala, ki jo bodo prejeli po pošti. Na voljo bodo imeli 14 ur uporabe na teden, kartico pa bodo lahko vsak teden napolnili z novimi urami izposoje. Kot je pojasnil Bijeljac, se bodo z uporabniškega računa odštevale minute.

Nekoliko se je sicer zataknilo pri iskanju pravega sistema, ki bi uporabo koles omogočil tudi turistom, vendar je Bijeljac pojasnil, da bodo skušali do turistične sezone poiskati rešitev tudi zanje. Ob tem je poudaril, da je prvotni namen projekta promocija kolesarske kulture, zdravega okolja, reševanje logističnih težav in onesnaženja.