V Ljubljani se je sistem Bicike(lj), ki je na voljo za vse, tudi turiste in dnevne migrante, dobro
V Ljubljani se je sistem Bicike(lj), ki je na voljo za vse, tudi turiste in dnevne migrante, dobro "prijel". Foto: MMC RTV SLO

Mestna občina Koper je namreč že julija lani objavila javni razpis za postavitev samopostrežnih izposojevalnih postaj, namestitev koles in zagon sistema izposoje, na katerega se je, so pred kratkim poročale Primorske novice, prijavil le en ponudnik (Multimedijska hiša Ibis iz Ljubljane), ki zdaj že postavlja izposojevalne postaje, sistem izposoje, podoben ljubljanskemu Bicik(lj)u pa naj bi začel delovati prihodnji mesec.

Za začetek bodo postavili šest avtomatiziranih izposojevalnih postaj z nadstreškom, in sicer na Ukmarjevem trgu, ob avtobusnem postajališču ob tržnici (nasproti Zelenega parka), na glavni avtobusni postaji, ob Ljubljanski cesti (parkirišče ob stadionu Bonifika), ob Tomšičevi ulici (pri nadhodu proti Bonifiki) in ob Šmarski cesti pred Srednjo tehnično šolo Koper.

Izposojali bodo le domačinom
Za polnoletne prebivalce MOK-a bo na voljo 36 koles, izposojali pa si jih bodo lahko brezplačno - do 14 ur na teden. “Vsakemu Koprčanu želimo omogočiti enakopraven dostop do sistema, zato ne bo mogoče dokupiti dodatnih ur izposoje,” je za Primorske novice pojasnil Mladen Bijeljac iz Ibisa in dodal, da v tej fazi sistema ne bodo mogli uporabljati turisti, saj je namenjen izključno Koprčanom.

Do kartice z obrazcem in osebnim dokumentom
Uporabniško kartico s kodo za dostop do terminala bodo ti prejeli po pošti, izpolniti pa bodo morali poseben obrazec in priložiti kopijo osebnega dokumenta. Administrativni stroški in izdelava kartice bodo uporabnike stali 15 evrov na leto. Obrazec bo mogoče natisniti s spletne strani, ki jo pripravljajo, ali jo prevzeti v prostorih MOK, še pravijo na občini.

Kolesa kmalu tudi v Piranu
Spletna stran Kolesarji.org ob tem še poroča, da imajo podobne načrte tudi v piranski občini. Tudi tam se je na javni poziv prijavil le Ibis. Brezplačen sistem izposoje koles za stalne prebivalce bodo morali vzpostaviti najpozneje do 15. maja. Postajališča so predvidena na Prešernovem nabrežju (parkirišče), Zelenjavnem trgu, na Punti, glavni avtobusni postaji in Fornačah (tudi pri garažni hiši). V Portorožu ob skladišču soli in v središču kraja, v Luciji pa pri tržnici in pri OŠ Lucija.