Dubrovnik je obdan s srednjeveškim zidom, ki je ena glavnih znamenitosti mesta. Obzidje je dolgo 1.940 metrov in je dobro ohranjeno v izvirni obliki. Foto: Hrvaška turistična skupnost
Dubrovnik je obdan s srednjeveškim zidom, ki je ena glavnih znamenitosti mesta. Obzidje je dolgo 1.940 metrov in je dobro ohranjeno v izvirni obliki. Foto: Hrvaška turistična skupnost
Od leta 1979 je mesto Dubrovnik pod Unescovo zaščito. Foto: Hrvaška turistična skupnost

Tako opozarjajo turisti, ki so s turističnimi ladjami križarili po Jadranu. Cene v drugih hrvaških mestih ob obali niso tako visoke, vseeno pa prekašajo zagrebške.

Z "astronomskimi" cenami sicer na turiste prežijo le v tistih dubrovniških lokalih, ki stojijo ob glavni ulici starega mestnega jedra. V bližnjih povprečnih ulicah v senci srednjeveških zgradb lahko spijete kavo že za sprejemljivih od 10 do 14 kun (1,40 do 1,90 evra), medtem ko je tudi cena velikega piva občutno nižja, saj se ga da dobiti tudi že za dobra dva evra.

Če pazite na denar, je ob obisku v biseru Jadrana vsekakor treba pozorno gledati cenike, ker tudi gazirane pijače ponujajo v velikem cenovnem razponu - od 15 do 28 kun (od 2 do 3,80 evra), pice pa stanejo do 70 kun (9,50 evra), medtem ko kepica sladoleda lahko doseže ceno dva evra, če želite sladico pojesti za mizo.

Gostincem se cene ne zdijo pretirane
"Dubrovnik je najbolj znana hrvaška turistična znamka, svetovno smo znani tudi kot pristanišče križarjenj. Zato mislim, da s cenami nismo pretiravali," je dejal predsednik ceha dubrovniških gostincev Stjepan Perić za Novi list. Pohvalil se je, da je ponudba velika, kakovostna in raznovrstna ter da lahko vsak obiskovalec najde storitve, ki si je lahko privošči.

Z Dubrovnikom se po cenah lahko primerja otok Hvar, pa tudi sicer je na hrvaških otokih ponudba v lokalih, trgovinah ali na tržnicah dražja kot na celini. Tudi na Krku so za kuno ali dve dvignili cene kave v primerjavi z, denimo, Crikvenico, sicer pa je kavo mogoče dobiti za osem kun (1,10 evra), pivo ali gazirano pijačo za dvakrat več, medtem ko pica stane povprečno 50 kun (6,80 evra). V Crikvenici je omenjena ponudba cenejša.

V Šibeniku poudarjajo, da niso spreminjali cen zaradi turistične sezone, ker imajo večinoma domače goste. Podobno je v Opatiji, kjer so gostinci poudarili, da ni potrebe za dvig cen, ker imajo goste celo leto in ni treba, da bi v dveh mesecih zaslužili še za preostalih deset.

Zato je kavo v Opatiji mogoče dobiti tudi za manj kot evro, prav tako kepico sladoleda. Pice stanejo povprečno sedem evrov, pivo in sokovi pa dva evra. Domačini v Opatiji vseeno opozarjajo, da so nekatere cene višje kot v predsezoni, sicer pa trdijo, da so počitnice v Opatiji cenejše kot v Rovinju ali Poreču.

V primerjavi s cenami na obali se zdi, da ponudba v središču Zagreba nikoli ni bila cenejša, saj je mogoče dobro kosilo s pijačo in kavo dobiti tudi za manj kot deset evrov, hkrati pa imajo številni lokali in restavracije pester in kakovosten izbor.