Zagrebško letališče želi postati osrednje okno v svet  na območju. Foto: BoBo
Zagrebško letališče želi postati osrednje okno v svet na območju. Foto: BoBo

V skladu s koncesijsko pogodbo z vlagateljem v zagrebško letališče, francosko družbo ZAIC, ima vlada pravico odločanja o imenu letališča. S spremembo imena sta soglašala tudi francoski konzorcij in družina Tuđman.

Uradno pobudo za spremembo imena v Letališče Franjo Tuđman je sprožila prejšnja levosredinska vlada, podprla pa jo je tudi večina hrvaških državljanov.

Nad novico pa niso veseli Srbi, ki so že lani, ko je hrvaška vlada sporočila, da bodo letališče poimenovali po Franju Tuđmanu, protestirali, saj je za njih Tuđman vojni zločinec.

Dr. Franjo Tuđman, ki je bil hrvaški predsednik med letoma 1990 in 1999, že takoj ob nastopu položaja pa si je začel prizadevati za hrvaško samostojnost, je umrl leta 1999 za rakom v starosti 77 let.

Novi potniški terminal konec leta
Minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je ob tem danes sporočil, da bo gradnja novega potniškega terminala na zagrebškem letališču končana 5. decembra. Prve potnike pričakujejo februarja ali marca prihodnje leto.

Vrednost novega terminala je ocenjena na 313 milijonov evrov. Gre za poslopje velikosti 65.000 kvadratnih metrov, ki bo imelo osem neposrednih zračnih mostov za vstop in izhod iz letal. V ZAIC pričakujejo, da bodo večje zmogljivosti privabile tudi nove letalske prevoznike, kar bo že v prihodnjem letu privedlo do občutnega zvišanja prometa.

Solastniki letališča, ki je danes dobilo novo ime, so hrvaška država s 55 odstotkov, mesto Zagreb s 35 odstotkov ter Zagrebška županija in mesto Velika Gorica s po petimi odstotki.