Vas mika življenje v avstralski divjini? Foto: EPA
Vas mika življenje v avstralski divjini? Foto: EPA

Verjetno še niste slišali za Trundle, odmaknjeno in nepomembno vas s 380 dušami, ki leži okoli 260 kilometrov severozahodno od Sydneyja. Vas ima podobne težave kot mnogo drugih skromnih naselij v deželi "tam spodaj", natančneje tistih, ki ležijo v pretežno podeželskem, redko poseljenem in slabo razvitem območju, imenovanem "The bush". Razmere so se v zadnjih letih še poslabšale zaradi hude suše, ki je v mesta pregnala še nekaj domačinov, saj se niso mogli več preživljati s kmetijstvom.

A prebivalci Trundla se niso vdali in so usodo vzeli v svoje roke. Za komaj en avstralski dolar na teden (vreden je nekoliko manj kot evro) na novo priseljenim družinam ponujajo opremljeno hišo s posestvom.

"Skrbi nas, ker so šolske učilnice skoraj prazne, ljudje pa drug za drugim zapuščajo vas. Resnično upamo, da bo ta ponudba stvari v Trundlu obrnila na bolje," je dejala Dannielle Ward, lastnica gostišča v vasi. Nove ljudi skušajo na spletni strani privabiti z vprašanji: "Si želite resnično spremembo in pravo dogodivščino? Znate pleskati in uporabljati kladivo? Imate izkušnje s preživetjem na samem?"

Prijava z družinsko fotografijo
Zainteresirane družine, ki na vprašanja odgovorijo pritrdilno, morajo izpolniti obrazec, mu pripeti družinski portret ter napisati, zakaj si želijo živeti v Trundlu in kaj lahko ponudijo vaški skupnosti. Na najem čaka pet hiš, ki pa so vsaj po fotografijah sodeč nekoliko zapuščene, zato bodo morali sveži vaščani najprej zavihati rokave in hiše spraviti v red.

"Nekatere hiše potrebujejo nekaj čistila in skrbi, a gre za čudovite stare stavbe. Eno izmed hiš pa je treba le pomesti in v njej pobrisati prah," je dodala Wardova.