"Z jutrišnjim dnem je uporaba žičniških naprav po celi državi prepovedana," je na vladni novinarski konferenci povedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec ter vse smučarje in lastnike žičniških naprav prosil za razumevanje, žičničarjem pa obljubil tudi, da jim bo "država pomagala kot že doslej".

Na Kaninu smučišče te dni ni obratovalo, saj je zapadlo preveč novega snega in je bila nevarnost proženja snežnih plazov prevelika. Foto: Kanin/Boštjan Zakrajšek
Na Kaninu smučišče te dni ni obratovalo, saj je zapadlo preveč novega snega in je bila nevarnost proženja snežnih plazov prevelika. Foto: Kanin/Boštjan Zakrajšek

"Zavedam se, da nas je ta zima po dolgih letih obdarila z obilico snega, a epidemiološka slika je žal zelo skrb vzbujajoča, prav tako napovedi za prihodnost. Poškodbe, ki so sestavni del rekreativnega smučanja, bi še dodatno obremenile bolnišnice in njihovo osebje. Absolutna prioriteta pa morajo ostati bolniki s covidom," je še dejal minister in opozoril, da odlok predvideva tudi izjemo: "Uporaba žičniških naprav za profesionalne športnike, za izvedbo tekem in treningov je dovoljena."

Združenja slovenskih žičničarjev odločitev vlade ni presenetila. "Glede na pogovore s pristojnimi ministrstvi in premierjem ter glede na epidemiološke razmere je bila skoraj pričakovana," so zapisali in dodali: "Glede na to, da bodo smučišča zaradi prepovedi obratovanja praktično izgubila velik del sezone, kar zagotavlja finančne prilive, iz katerih se financirajo do naslednje zime, bomo na državo naslovili prošnjo za finančno pomoč oz. nadomestilo izpada prihodkov."

Neobratovanje "finančna katastrofa za smučišča"

Poudarili so, da je zimska sezona za večino slovenskih smučišč razmeroma kratka. "Traja do sredine marca, začetka aprila, izjema je Kanin, kjer se snežna odeja obdrži tudi še v maju. Neobratovanje v tem času zato pravzaprav pomeni finančno katastrofo za smučišča, ki je ne bo mogoče več nadomestiti v prihodnjih mesecih," so opozorili.

Združenje slovenskih žičničarjev bo pripravilo podatke o izpadu prihodkov, v nadaljevanju pogovorov z vlado pa pričakuje posluh in finančno pomoč, sicer se bojijo, da ta panoga, ki je po njihovih navedbah že tako ali tako tehnično in finančno zelo zahtevna, ne bo preživela letošnjega leta. "Gre zgolj in samo za preživetje," so še zapisali.

Na Pohorju so za konec tedna napovedovali uvedbo hitrega testiranja, a zdaj ga ne bo, saj tudi smuke ne bo. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Na Pohorju so za konec tedna napovedovali uvedbo hitrega testiranja, a zdaj ga ne bo, saj tudi smuke ne bo. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Smučišča so o vladni odločitvi že začela obveščati javnost. Iz mariborskega Marproma, ki upravlja smučišče na Pohorju, so sporočili, da bodo smučišča od petka kljub prizadevanjem za nadaljevanje smučarske sezone in zagotovitvi hitrega testiranja na vstopnih točkah zaprta.

Tudi na Veliki planini, Golteh in Voglu so prek spleta obiskovalce že obvestili, da nihalka in naprave na smučišču do preklica ne obratujejo.

"Pri smučanju se virus relativno težko prenaša"

Pred tem so si v združenju prizadevali, da bi vlada spremenila odlok glede obveznih testiranj na novi koronavirus pred uporabo žičniških naprav. Opozorili so, da je smučanje varno in da se pri tej dejavnosti virus relativno težko prenaša, temu pa je po njihovih navedbah pritrdila tudi zdravniška stroka.

Tudi posebne protokole za zaprte žičniške naprave so z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje uskladili decembra in po njih obratovali do 23. decembra lani, potem pa je sledilo zaprtje smučišč, od 1. januarja naprej je bilo smučanje mogoče z obveznim negativnim testom, zdaj pa se smučišča znova zapirajo.

Na smučišču Kanin so za STA povedali, da so pred ponovnim zaprtjem slovenskih smučišč, to je pred 23. decembrom lani, obratovali z zadovoljivim številom obiskovalcev, ki pa je bilo precej manjše od lanske sezone, saj je bil upad več kot 90-odstoten. Z odlokom, ki je bil do danes v veljavi, pa je obratovanje po oceni vodstva Kanina nerentabilno. Glede na obisk ostalih smučišč, ki so poskusila z obratovanjem po tem odloku, je bilo smučarjev tako malo, da se ne pokrijejo niti fiksni stroški. Obratovanje se torej ne izplača in celo poglablja izgube.

Na večini smučišč niso nameravali organizirati množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Foto: Kanin/Boštjan Zakrajšek
Na večini smučišč niso nameravali organizirati množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Foto: Kanin/Boštjan Zakrajšek

Na Kaninu preveč snega za varno smuko

Visokogorsko smučišče Kanin sicer zaradi velike količine novozapadlega snega ni obratovalo in je nameravalo z obratovanjem začeti takoj, ko bi razmere to dopuščale, kar pomeni sprožene snežne plazove, očiščene postaje žičniških naprav ter pregledano linijo krožno-kabinske naprave oz. gondole. Trenutno je na Kaninu štiri do pet metrov snega in četrta stopnja nevarnosti snežnih plazov. Načrtovali so, da bodo proženje storili v naslednjih dneh, in sicer s pomočjo helikopterja, ki pa lahko poleti le ob ugodnih vremenskih razmerah.

Vodstvo Kanina so sicer ocenjevali, da je obratovanje njihovega smučišča ob zahtevi po negativnem testu praktično neizvedljivo, saj niso mogli zagotoviti koncesionarja iz javne mreže.

Smučarji so se morali testirati drugje

Tudi na Krvavcu hitrih testov niso izvajali, smučarji so lahko prišli na blagajno s potrdilom o negativnem izvidu testa na novi koronavirus. Tudi na smučišču Rogla testiranja na novi koronavirus niso izvajali, je bilo pa mogoče smučati z negativnim testom, opravljenim pri katerem koli pooblaščenem izvajalcu v Sloveniji. Enako je bilo tudi na smučišču Vogel, kjer imajo 280 centimetrov snega. Testiranj niso izvajali, ob nakupu vozovnic pa so morali smučarji predložiti rezultat testa, opravljenega drugje.