Stara sedežnica na zasneženi Veliki planini. Foto: BoBo arhiv
Stara sedežnica na zasneženi Veliki planini. Foto: BoBo arhiv

Na Veliki planini bo smučišče odprto od petka do nedelje med 9. in 15. uro, nočno sankanje pa bo mogoče v petek in soboto od 16. do 19. ure. Prva nihalka bo na planino peljala ob 8.30, zadnja v dolino pa ob 20. uri.

Smučišče se razprostira na višini med 1412 in 1666 metri ter ponuja tri kilometre smučarskih prog, od katerih večina spada med srednje zahtevne proge. Obratovale bodo sedežnica Šimnovec, vlečnica Zeleni rob in otroška vlečnica Jurček.

Nočno sankanje se začne, ko se smuka konča. Na začetek 2,4 kilometra dolge proge se obiskovalci povzpnejo z dvosedežnico, ki v povprečju omogoča od šest do osem spustov. Za nočno sankanje je zaradi omejitve oseb na sankališču obvezna predhodna napoved.

Proge za tek na smučeh bodo urejene od petka do nedelje. V soboto in nedeljo bo odprt tudi otroški zimski park, so še navedli in spomnili, da morajo obiskovalci za vstop na žičniške naprave predložiti negativni izvid testa na covid-19.

Sorodna novica Žičničarji zahtevajo umik obveznega hitrega testiranja za smučarje

Tudi Cerkno z belimi strminami

Skladno z vladnim odlokom je obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so spomnili tudi na Cerknem. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog je, kot so dodali, od 1. januarja dovoljena le osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni izvid testa na covid-19.

Test mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Ob tem so zapisali, da testiranje na vstopni točki smučišča žal ni mogoče. "Vljudno vas prosimo za razumevanje in vas vabimo na pravo zimsko idilo," so dejali v sporočilu za javnost.

Med 9. in 16. uro bodo vozile šestsedežnica Počivalo, štirisedežnica Brdo in vlečnica Dolina. Predvidoma bodo odprte proge Počivalo 5, Dolina 2, Grič 1, Brdo 6 in Brdo 7 ter otroški trak in tekaška proga.

Združenje žičničarjev sicer po ponedeljkovem sestanku vseh slovenskih smučarskih centrov od vlade zahteva umik obveznega hitrega testiranja pred vstopom na smučišča. Če ne bo posluha, pa bodo vložili pobudo za ustavno presojo.