Viseči most se razteza nad dolino ob skakalnici. Foto: Reuters
Viseči most se razteza nad dolino ob skakalnici. Foto: Reuters

Gradnja 664-metrskega visečega mostu, katerega konstrukcija tehta približno 120 ton, se je vlekla kar šest let, kar v družbi Skywalk, ki ga je gradila, pripisujejo zahtevni nemški birokraciji: "Postopki s 3D-modeliranjem, pristojnimi in inšpektorji so trajali kar šest let. A zdaj smo po eni strani končno na koncu tega dolgega potovanja, po drugi pa zdaj pričakujemo številne turiste, ki si bodo želeli izkusiti ta most tukaj," je za Reuters pojasnil predstavnik družbe Ulrich Keudel.

Most je po trditvah družbe najdaljši viseči most brez podpornih stebrov na svetu, obenem pa povsem varen, zagotavljajo. "Ta konstrukcija lahko prenese orkan druge stopnje, tudi če je pokrit s snegom," pravi Keudel.

Njegov sodelavec Arndt Brüne ob tem poudarja, da je hoja po mostu res nekaj posebnega. "To je živa struktura. Most se ves čas malo premika skupaj s tabo. Ampak na koncu imaš občutek, kot da si si privoščil velnes za svojo dušo," je sprehod po mostu kakšnih 80 metrov nad skakalnico poetično opisal Brüne.

Most v zraku drži 36 jeklenih nosilcev, ki so jih zavrtali v goro. Naenkrat je lahko na njem 750 ljudi, so še pojasnili v družbi Skywalk.

Da je most res nekaj posebnega, ugotavljajo tudi prvi turisti, ki so v preteklih dneh most občudovali od daleč, saj se bodo po njem lahko sprehajali šele od danes dopoldne, ko so ga uradno odprli. "Res je presenetljiv. Neverjetno je, ne bi si mislil, da je mogoče tak most zgraditi čez tako široko dolino. Kar noro je, kaj vse je danes mogoče," je za Reuters dejal obiskovalec Alexander Mikus in dodal, da se bo nekoč gotovo sprehodil po njem.

Most sicer uradno ni najdaljši na svetu, ta čast pripada češkemu mostu, ki je dolg 721 metrov in ki so ga odprli lani.