Vintgar je ena najbolj obiskanih naravnih znamenitosti pri nas. Foto: BoBo
Vintgar je ena najbolj obiskanih naravnih znamenitosti pri nas. Foto: BoBo

Pred odprtjem so letos po lanski nesreči v soteski, pravi Tomaž Bergant, namestili novih 200 metrov varovalnih mrež: "Te mreže so večinoma umeščene na mestih, kjer obiskovalcu niso vidne, so pa dejansko nuja."

Soteska Vintgar sodi med najbolj obiskane naravne znamenitosti v državi. V letu 2019 jo je obiskalo neverjetnih 406.000 obiskovalcev. Država je zato sklenila, da temu naredi konec, pravi direktor Triglavskega narodnega parka (TNP) Tit Potočnik: "Omejevanje obiska je nuja. Gre za območje Triglavskega narodnega parka, kjer je prioriteta ohranjanje narave."

Kot pravijo upravljavci v Turističnem društvu Gorje, so zato že uvedli enosmerni obisk, letos pa začenjajo intenzivno uvajanje spletnih vstopnic. Sicer pa sezono letos začenjajo, dodaja Janez Hudovernik, z omejenim dostopom zaradi gradbenih del na cesti z blejske strani. "Nekaj potrpljenja bo letošnje prve mesece zaradi prometa potrebnega. Vsakogar, ki ne bo imel spletne vstopnice, še ne bomo zavrnili," je dodal.

Trenutna projekcija zmogljivosti predvideva največ 250 obiskovalcev hkrati, kar ta trenutek pomeni, da je obisk dejansko prepolovljen. A ta številka še ni dokončna. "Na podlagi izkušenj iz sistema, ki se uvaja, bo določena nosilna kapaciteta v okviru skrbniške pogodbe," je še dejal direktor TNP-ja Tit Potočnik.

Potočnik še opozarja, da bo eden glavnih ciljev pri usmerjanju obiska v prihodnje tudi trajnostna mobilnost, ki pa bo v dneh do poletja zaradi gradbenih del na dostopu z blejske strani pravzaprav edina možnost za ogled soteske Vintgar.