Na sv. Joštu vsako leto priredijo tudi kresovanje. Foto: RTV SLO
Na sv. Joštu vsako leto priredijo tudi kresovanje. Foto: RTV SLO

Jošt je dostopen z več smeri. Najlažje se je nanj »povzpeti« seveda kar z avtomobilom, saj asfaltna cesta vodi skozi Stražišče pri Kranju do samega vrha.


In zakaj je sv. Jošt tako priljubljen?
Sv. Jošt je zavetnik romarjev, zato je že od nekdaj cerkev na vrhu vzpetine privabljala romarje od blizu in daleč. V cerkvi je znamenit veliki Joštov zvon, ki so ga ulili iz turških topov, zaplenjenih v bitki na Peloponezu leta 1827. Na njem so vgravirani tudi Prešernovi verzi.

To pa ni edina povezava, ki jo ima ta hrib z znanimi slovenskimi literati, saj je v cerkvi sv. Jošta svoje čase duhovniško službo opravljal tudi Fran Saleški Finžgar.

1. maja vsako leto ob cerkvi priredijo kresovanje, ki se ga vedno udeleži več tisoč zabave želnih obiskovalcev. Z vrha Jošta po gozdni poti vsako leto poteka tudi dirka v spustu z gorskimi kolesi, ki se je udeležujejo nekateri najboljši gorski kolesarji.

Tudi če niste ljubitelj opazovanja vratolomnih spustov, se lahko vseeno sprehodite do vrha in uživate v čudovitem razgledu na Ljubljansko kotlino, Sorško polje in Škofjeloško hribovje. Vsekakor je za obisk tega slikovitega hriba nad Kranjem razlogov več kot dovolj.

RTV SLO/K. P.