Marijina cerkev (levo) kraljuje na skalnati pečini nad dolino. Foto: RTV SLO
Marijina cerkev (levo) kraljuje na skalnati pečini nad dolino. Foto: RTV SLO
Vitovlje
Vitovlje ponujajo obilo možnosti za sprehode. Foto: RTV SLO

Dobrih deset kilometrov pred Novo Gorico, če potujete iz osrednje Slovenije, se pod južnimi obronki Trnovskega gozda na precej veliki površini razprostira vas Vitovlje. Izhodišče pohoda je zaselek z istim imenom, ki leži na nadmorski višini 460 metrov.

Z magistralne ceste Ajdovščina-Nova Gorica zavijte desno pri odseku za kmečki turizem Malovščevo in se z avtomobilom ali peš povzpnite do omenjenega zaselka.

Najprej vas bo pot vodila do znamenite Marijine cerkvice na skalnati pečini, kjer je v času turških in benečanskih vpadov staltabor, s 605 metrov pa se boste nato povzpeli do najvišje točke izleta, 929 metrov visokega Kopitnika, od koder je veličasten razgled po Vipavski dolini in Krasu. Ob ugodnem vremenu je moč videti tudi Tržaški zaliv. Po kratkem ravninskem odseku do Krnice se boste nato spustili do razgledne točke Sekulak in naprej mimo vitovskega jezera do izhodišča. Hoje je za približno tri ure in pol.

Praznik kostanja, vitovska grganja, Vogršček ...
Seveda krožna pot ni vse, kar ponujajo Vitovlje. Če ste navdušen pohodnik, se lahko podate tudi na tematsko energijsko pešpot od Lijaka do Sekulaka, ki so jo uredili pred kratkim. Pot je precej dolga, a ni nujno, da jo prehodite v celoti. Začnete lahko v Vitovljah, pa tudi v okoliških vaseh Šmihelu, Ozeljanu, Šempasu ali Oseku. Začetki poti so označeni z informativnimi tablami in zemljevidi, na celotni trasi pa je več postaj s stebrički, ki opisujejo značilnosti posameznega območja, razkrivajo lepote naravne in kulturne dediščine ter odstirajo zgodovinske spomine.

Če ste zamudili praznik kostanja, ki ga že nekaj let sredi oktobra pripravijo prizadevni domačini, ste nanj vabljeni prihodnje leto. Med drugim boste lahko poskusili okusni vitovski maron, si ogledali stare običaje in se pozabavali ob glasbi. Vas je znana tudi po vinogradništvu, še posebej po avtohtonem belem vinu vitovski grganji, ki ga cenijo po vsem svetu in v zadnjem času še pridobiva na veljavi.

Veliko možnosti za rekreacijo imate v Vitovljah in njegovi okolici tudi ljubitelji kolesarjenja, strastni ribiči in drugi ljubitelji narave pa se lahko podate še na akumulacijsko jezero Vogršček, ki sicer služi predvsem za namakanje številnih breskovih nasadov v bližini. Poleti lahko v jezeru tudi zaplavate, žal pa za dodatno ponudbo (še) ni poskrbljeno.

M. R.