Velika korita je najlepše videti z brvi. V bližini vasi Soča so tudi Mala korita, ki so dolga sto metrov, globoka šest metrov in ponekod ožja od enega metra. Foto: MMC RTV SLO
Velika korita je najlepše videti z brvi. V bližini vasi Soča so tudi Mala korita, ki so dolga sto metrov, globoka šest metrov in ponekod ožja od enega metra. Foto: MMC RTV SLO
Most na Soči
Po jezeru v Mostu na Soči vozijo tudi turistične ladje, Soča pa se tu združi z Idrijco. Foto: MMC RTV SLO

140 kilometrov dolga reka, Soča po slovensko, Isonzo po italijansko, 99 kilometrov teče po slovenskem ozemlju, nato pa pri Gorici prestopi mejo in se izliva v Jadransko morje v bližini Monfalconeja, po slovensko Tržiča.

Soča je ena izmed redkih svetovnih rek, ki tudi tam, kjer zapusti gore, ohrani svojo neverjetno zeleno barvo, ki vedno znova navdihuje tako domačine in obiskovalce, zaradi njenega izjemno razgibanega toka pa je Bovško postalo svetovno središče adrenalinskih športov. Tamkajšnje agencije ponujajo tako rekoč vse – od raftinga in vožnje s kajaki do soteskanja in hydrospeeda.

Mi smo to prekrasno reko – morda ji je najlepši spomenik s pesmijo Soči postavil slovenski pesnik Simon Gregorčič - "zasledovali" vse od njenega izvira več kot 1100 metrov visoko v dolini Trente do Mosta na Soči, kjer človek kar ne more odmakniti oči od njene smaragdne barve.

Do izvira se bo treba sprehoditi
Če se boste v Bovec podali prek Kranjske Gore in Vršiča, kmalu za oznako za zadnjo serpentino zagledate smerokaz za izvir Soče, ki velja za enega najlepših kraških izvirov v naših gorah. Pri izviru se začne tudi sprehajalna Soška pot, do izvira pa se nikar ne podajajte preveč "turistično" opremljeni, saj vas na koncu pričakajo klini in jeklenice.

Divja korita
Našo pot po dolini Trente, ki je seveda zaznamovana s Sočo, smo kar naprej prekinjali in "skakali" iz avtomobila, saj Soča s svojo strugo in barvo kar naprej privablja poglede in fotoaparate. Čez njo je tudi kar nekaj romantičnih visečih mostičkov. Postanek smo naredili tudi pri Velikih koritih Soče, ki ležijo pri vasi Soča. Korita so dolga 750 metrov, zajedajo pa se do 15 metrov globoko med ponekod le do dva metra razmaknjene bregove.

Pri Bovcu se Soča nekoliko oddalji, občudujemo pa jo lahko znova v vasi Čezsoča, kjer so dostopna najširša prodišča s kotički za kopalce in vodne športnike.

Proti Primorski se njen tok umiri
Sočo smo pri vožnji proti Kobaridu in Tolminu izgubili izpred oči, v vsem svojem sijaju pa nas je spet "počakala" v Mostu na Soči, kjer se združi z Idrijco. Zaradi zajezitve Soče zaradi hidroelektrarne Doblar je tu akumulacijsko jezero, ki je priljubljena točka tako za ribiče kot turiste.

Anja Pavlič