Se da pripraviti pražen krompir na 99 in 1 način? Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi je prepričano, da se da. Foto: Društvo za priznanje praženega krompirja
Se da pripraviti pražen krompir na 99 in 1 način? Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi je prepričano, da se da. Foto: Društvo za priznanje praženega krompirja
Soška postrv velja za kraljico soških tolmunov. Foto: RD Tolmin
Ribnica ima dolgo, večstoletno tradicijo suhe robe. Foto: Ribniški semenj

Izbire je skratka več kot dovolj.

Že danes se v Kobaridu začenja četrti festival soške postrvi, "vladarice tolmunov reke Soče", kot pravijo tej čudoviti ribi. Organizatorji želijo s festivalom ljudi spodbuditi k spoštovanju narave, še zlasti pa, seveda, Soče in tamkajšnje postrvi.

Program se začenja ob 17. uri, kjer bo na Kobariškem trgu sejem starin in domače obrti, hkrati pa se bodo obiskovalci lahko preizkusili v castingu in vezenju muh. Sledila bo otvoritev razstave Smaragdna lepotica Alp in razgrnitev skulpture Soška Faronika, postavljene v čast postrvi. Na postrv bo vezana tudi spremljajoča degustacija, ki jo bo pospremila žlahtna kapljica iz Kleti Brda. V soboto bosta nato sledila še tekma RD Tolmin v
muharjenju in ribiški piknik.

Na Visoko na krompir
Če ste bolj ljubitelji starega dobrega praženega krompirja kot rib, potem je pravi naslov za vas Visoko v Poljanski dolini, kjer so organizatorji - Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi - za soboto pripravili že 14. svetovni festival praženega krompirja. Ali kot obljubljajo: "Pražen krompir na tisoč inu en način" (kar sicer kasneje pojasnijo z: 99 in 1 način). Udeležba brezplačna.

Festival je eden zanimivejših pri nas, saj se je razvil iz hudomušne ideje, a prerasel v čisto pravi kulinarični dogodek, ki pritegne tudi številne goste iz tujine. Društvo si celo pripisuje zasluge, da se je z njihovo pomočjo in pobudo pražen krompir spet vrnil na jedilnike slovenskih gostiln in restavracij, pa tudi na domače jedilnike slovenskih družin.

Še en vinski festival v Ljubljani
Kdor še sledi poplavi vinskih festivalov in dogodkov v prestolnici, si morda lahko vzame čas za skok na 50. mednarodni vinski sejem Vino Ljubljana, ki poteka že od četrtka, zaključi pa se v soboto. Na sejmu obljubljajo degustacije, kulinarične izzive z zvezdniki in delavnice.

Nedelja je za šuštarje in suho robo
V nedeljo pa skočimo še v Tržič, kjer bo, kot vsako prvo nedeljo v septembru, potekal že 47. tradicionalni šuštarski sejem, ki je v veliko prireditev prerasel iz majhnega sejma z obutvijo.

Letošnja prireditev bo vsebinsko bogatejša in usmerjena v ustvarjanje nove tradicije, predvsem pa bo spet postala kraj, kjer se kupuje obutev - bolj kakovostna in cenejša kot v trgovinah -, obljubljajo organizatorji. Poskrbljeno bo tudi z jedačo in pijačo, tako bo hkrati s sejmom potekal tudi festival tržiških bržol, kjer se bodo ekipe pomerile v kuhanju te znamenite jedi.

Na koncu pa še v Ribnico, na 39. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva. Na sejmu bodo svojo robo na stojnicah prodajali številni mojstri, na gradu bodo potekale suhorobarske igre, v Rokodelskem centru Ribnica se bodo na rokodelskem festivalu predstavili rokodelci iz vse Slovenije, hkrati pa bo potekalo tudi tekmovanje za izbor kraljice suhe robe.

Sejem suhe robe in lončarstva ima sicer v Ribniški dolini že dolgo in bogato tradicijo, ki sega že v 16. stoletje, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Skozi stoletja so se sejmi selili iz Ribnice v Sodražico in spet nazaj, od leta 1976 pa spet poteka sejem v Ribnici.