To so briški vinarji, ki bodo letos odprli svoje kleti. Foto: Organizator
To so briški vinarji, ki bodo letos odprli svoje kleti. Foto: Organizator
Vila Podvin praznuje peto obletnico pod obstoječo ekipo in 50. obletnico obstoja restavracije. Foto: Vila Podvin

Kleti bodo odprte danes in v nedeljo, med 11. in 19. uro, izhodiščna točka je Vila Vipolže, po kleteh pa bo vozil brezplačni avtobus.

Sodelujoči vinarji bodo letos Vinska klet Brda, Bužinel, Čarga, Domenis, Fana, Kristalvin, Mavrič, Mužič, Peršolja, Pintar, Pulec, Domačija Radikon, Reja, Ronk, Edi Simčič, Sosolič, Ščurek, Šibav, Valentinčič in Zalatel.

Cena vstopnine na dan dogodka je 22 evrov,v ceno pa je vključen obisk in degustacija vin pri izbranih vinarjih ter prevoz.

Na kolo in med češnje
V Brdih bo danes potekal tudi vsakoletni kolesarski maraton Junaki vinogradov, v okviru katerega se vsako leto na briške češnje pripelje okrog tisoč kolesarjev. Organizator s tem dogodkom prispeva k dodatni prepoznavnosti Brd in bližajočega se Praznika češenj med kolesarskimi navdušenci in tudi širše.

Pot rekreativnega maratona, ki se bo začela ob 8.30 v Ljubljani, je dolga 108 kilometrov, zaključi pa se na Dobrovem ob 13.30.

Na Gorenjsko, k Podvinu
Na gorenjskem koncu pa ta konec tedna okrogli jubilej slavi restavracija Podvin, ko se je 1. junija 1968 nekdanji hlev Vile Podvin odprl v prvi inkarnaciji pod vodstvom Milana Špilaka, 45 let pozneje, 1. junija 2013, pa je ekipa pod vodstvom Uroša Štefelina in Marcele Klofutar znova slovesno odprla dve leti zaprto "podvinsko štalo", v kateri je pred selitvijo v Ljubljano ustvarjal Janez Bratovž.

Pri Podvinu dajejo izjemno velik pomen na povezavo z lokalno skupnostjo in angažma lokalnih dobaviteljev, ki jih lahko srečate vsako prvo soboto v mesecu na Podvinski tržnici. Današnja (med 10. in 12. uro) bo tako še posebej slovesna in bogata.

Pravo praznovanje pa se bo začelo v nedeljo od 12. ure dalje, ko bodo za okrepčilo poskrbeli vrhunski kuharski mojstri, Štefelinovi prijatelji Bine Volčič, Igor Jagodic, Matjaž Erzar in Marko Pavčnik ter Irena Fonda s piranskim brancinom, vino pa bo ob uspešnicah iz leta 1968 točil Stojan Ščurek.