Če ni vinskega festivala, so pa odprte kleti. V soboto in nedeljo v Brdih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Če ni vinskega festivala, so pa odprte kleti. V soboto in nedeljo v Brdih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kuhna na plac je domžalska različica Odprte kuhne. Foto: Organizator
Padna se ponaša z izjemnimi oljčnimi nasadi, v katerih pridelujejo večkrat nagrajeno oljčno olje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Petek je v Ljubljani že tradicionalno rezerviran za Odprto kuhno (Pogačarjev trg; od jutra do večera).

V soboto pa svojo različico, imenovano Kuhna na plac, postavijo v Domžalah, kjer se bodo od 10. ure dalje na domžalskem tržnem prostoru predstavili Atelier Karim, Flying Smoker, Pizzeria Dante, Slaščičarna Lenček, Pivnica Adam Ravbar, Bistro Piknik, Kavarna Flerin, 7burger, Tarangela-hiša slaščic, Čokoladnica Plešec, Gostišče Juvan, Gostišče Kanja, Zlata Kaplja, Kmetija Pustotnik, Ivankini krofi, Gostilna Janežič, Restavracija Park, Mr. Smoothie, Pivovarna Hopsbrew, Gostilna Ribič, Pivoteka za popent in Vinoteka na dom.

Od srednjega veka do Prekmurja
Prav tako v soboto Klub gurmanov Skaručna vabi na srednjeveško pojedino s pričetkom ob 13. uri. Marko Žagar je v goste povabil grajsko gospodo iz društva Cesarsko-kraljevi Ptuj, ki bodo goste pospremili na pot oživljanja bogate srednjeveške kulturne in kulinarične dediščine.

S kuharskim mojstrom Žagarjem boste obudili srednjeveške recepte in pripravili take kraljevske jedi, kot so obare, pečena svinjska reberc s kožo, nadevan piščanec s suhim sadjem,
ješprenova kaša z jurčki, pirini žganci, ješprenova rižota ... Ob spremljavi srednjeveške glasbe.

V Ljubljani bo medtem dišalo po Prekmurju. Od 8. do 14. ure se bo namreč na Pogačarjevem trgu predstavilo Prekmurje kot regija odlične kulinarike, ohranjanja tradicije ter prijaznih in gostoljubnih ljudi. Kmetje s prekmurskih domačij bodo ponujali domače izdelke, predstavili se bodo gostinci, vinarji in mojstri tradicionalnih obrti.

Med vsemi dobrotami bo v ponudbi tudi prekmurska gibanica, prekmurska šunka in bograč, ki se bo kuhal v velikem kotlu na prizorišču. Za prijetno vzdušje bodo poskrbeli prekmurski glasbeniki.

Zahod vabi z oljem in odprtimi kletmi
Za tiste, ki vas pot zanese malce dlje iz prestolnice, je prava smer zahod. V Padni, slikoviti vasici sredi slovenske Istre, bo tako v soboto in nedeljo potekal že tradicionalni praznik oljčnega olja in bledeža (blitve, op. a.), na katerem se bodo predstavili oljkarji s svojimi butičnimi izdelki iz avtohtonih sort, kulinarika pa bo temeljila, kakopak, na blitvi in istrskih jedeh.

Ob tem organizatorji ponujajo še oglede Padne, otroške delavnice, pohod in kolesarsko turo, poskrbljeno bo tudi za glasbo. V soboto se program začenja ob 9. uri in traja do večernih ur, v nedeljo pa se tržnica odpre ob 11. uri, dogajanje pa se zaključi ob 16. uri.

Prav tako dva dni, v soboto in nedeljo, bodo v Goriških brdih odprte vinske kleti. Gre za že tradicionalni dogodek, eden večjih v Brdih, na katerem večina najboljših v tistem koncu povabi obiskovalce na ogled svoje kleti in degustacijo. Dogodek se začenja ob 11. uri, vstopnice pa lahko kupite v Vinoteki Brda. 14 evrov vam omogoča ogled 26 kleti in pokušino približno 70 vin.