Krvavec praznuje 60 let. Foto: BoBo
Krvavec praznuje 60 let. Foto: BoBo
Krvavec ima 22 prog. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na Plaži Krvavec je bilo pestro že od dopoldanskih ur, ko so pripravili prav poseben paralelni veleslalom - z legendama slovenskega smučanja, Juretom Koširjem in Bojanom Križajem. Dogajanje ob smučišču pa so med drugimi popestrili še člani zasedbe Šank Rock in starodobni smučarji Društva Rovtarji. Kot se za praznik spodobi, je bil na vrsti tudi razrez torte s "pionirji Krvavca".

Prvo žičnico na Krvavcu, ki danes velja za enega najbolj obiskanih smučišč v državi, so slovesno odprli 2. avgusta 1958. Naprava je bila namenjena prevozu lesa na Kočevskem, a se je po spletu okoliščin znašla na Gorenjskem. Žičnica je imela 20 dvosedežnih kabin in 40 dvosedežnih odprtih sedežev ter je obratovala vse do leta 1973.

Danes se Krvavec lahko pohvali z 22 smučarskimi progami in 13 vlečnimi napravami, med katerimi so tudi krožna kabinska žičnica, šestsedežnica, štirisedežnica in štiri dvosedežnice. Zadnja naložba v žičniško infrastrukturo je bila sicer dvosedežnica Zvoh, pred 36 leti.

Praznovanje visoke obletnice sicer prihaja prav v času prodaje 98,56-odstotnega lastniškega deleža RTC Krvavec, ki je zdaj v lasti zreškega Uniorja, Alpski investicijski družbi. Rok za plačilo kupnine so sicer nekajkrat podaljšali, posel pa naj bi zdaj sklenili do 16. aprila. Cena ostaja poslovna skrivnost, po neuradnih podatkih nekaterih medijev pa znaša tri milijone evrov.

O podpisu kreditne pogodbe z Banko Intesa Sanpaolo za refinanciranje dolga, ki bo Alpski investicijski družbi omogočil nakup, bodo sicer odločali na skupščini RTC Krvavec, ki bo 23. marca.

Smučišče Krvavec praznuje 60 let
Smučišče Krvavec praznuje 60 let