"Potovanje je spektakularen izlet po slovenskih višavskih biserih." Na fotografiji znameniti železniški most v Solkanu. Foto: BoBo

Predstavili so železniško progo med Novo Gorico in Jesenicami, označena pa je bila za skoraj popolno železniško avanturo, za katero večina ljudi še ni slišala.

Kot pojasnjujejo avtorji, je Avstro-Ogrska za seboj pustila železniški vozel, ki se sodobnemu očesu morda zdi nenavaden, a je Dunaj povezoval s pomembnimi deli cesarstva.

Transalpinska železnica se tako razteza vse do Trsta in na poti povezuje tudi Jesenice in Novo Gorico, od koder se potniki lahko sprehodijo do zgodovinskega mesta Gorica.

"Potovanje je spektakularen izlet po slovenskih višavskih biserih," navaja avtor prispevka Tom Hall. Vzpenja se skozi gorske vasi ob reki Soči in pelje skozi alpsko pokrajino blizu Bohinjskega jezera in blejskega gradu. Poleti po progi vozi tudi muzejski parni vlak, med letom pa malo starejši regionalni vlaki z ogromno karakterja.

Hall kot izhodišče za potovanje priporoča Trst ali Ljubljano in dodaja, da se pot lahko izkoristi kot del popotovanja med severno Italijo in Ljubljano, od tam pa se lahko nadaljuje proti Balkanu ali po Evropi.

Na seznamu so se med drugim znašle še proga od Pictona do Christchurcha na Novi Zelandiji, povezava Havana-Hershey-Matanzas na Kubi, proga od Dombasa to Andalsnesa na Norveškem, proga od Kölna do Mainza v Nemčiji ter druge.