Vogel je prepričljivo slavil. Foto: BoBo
Vogel je prepričljivo slavil. Foto: BoBo
Orhidelia že leta slavi med wellnessi. Foto: Orhidelia
Od tujih smučišč je med Slovenci očitno najbolj priljubljen Kronplatz. Foto: Kronplatz
Naj smučišče ponovno Vogel

Nad izborom bdi ekipa radijske oddaje Dobro jutro, Slovenija, nagrade pa so podeljene izključno na podlagi prejetih glasov obiskovalcev smučišč in centrov dobrega počutja. Nagrade za smučišča so letos podelili 24-ič, prejeli pa so več kot 20.000 prejetih glasov. Na drugi strani so naj wellness izbrali sedmič, število prejetih glasov pa je preseglo 11.000.

V kategoriji velikih smučišč so smučarji na prvo mesto - tako kot lani - postavili Vogel. V kategoriji srednje velikih smučišč še naprej kraljuje smučarski center Golte, medtem ko je do spremembe glede na prejšnjo sezono prišlo v kategoriji majhnih smučišč, kjer je letos slavil smučarski center Jakec RTC Trije kralji. Najboljši med snežni parki ostaja snežni park Rogla. Nazive do družine prijazno smučišče pa so si prislužili Kranjska Gora, Cerkno in Rogla.

"Od drugih nas morda razlikuje to, da ne želimo izpustiti nobenega spektra, nobene vrste smučanja. Umeščamo se kot družinam najbolj popolno smučišče, saj pozornosti ne posvečamo le začetnikom, ampak na primer tudi staršem, ki si želijo nekaj več adrenalina," je pojasnil vodja prodaje v Žičnicah Vogel Matej Kandare. Vogel se ponaša tudi z najdaljšo progo v Sloveniji, Kandare pa poudarja še lokacijo "v najlepšem mogočem ambientu", v osrčju Triglavskega narodnega parka in nad Bohinjskim jezerom. "Kdor enkrat pride na lep dan, je naš," je v šali poudaril sogovornik.

Na Kronplatzu 11.000 Slovencev
Z minulo sezono so na smučišču le delno zadovoljni. "Tudi nam je zagodla zima, ki je nekajkrat prišla in odšla," je pojasnil Kandare. Sezono so tako začeli najbolj zgodaj doslej, a je nato smuko večkrat odnesla odjuga. "Pospešeno pripravljamo temelje za vsaj delno zasneževanje, da bomo lahko smučarsko sezono garantirali kar se da hitro, pa potem vsaj tja do velike noči ali še kak konec tedna pozneje," je še pojasnil načrte za prihodnost.

Slovenski smučarji so letos prvič izbirali tudi najboljše tuje smučišče, pri čemer so lahko glas oddali za avstrijska in italijanska smučišča. Največ glasov je prejelo italijansko smučišče Kronplatz, kjer je lani smučalo okoli 11.000 Slovencev, ki so ustvarili okoli 60.000 prenočitev.

Orhidelia ponovno zmagovito
Nagrade so podelili tudi v treh kategorijah centrov dobrega počutja. V kategoriji turizem - veliki je tudi tokrat največ glasov prejel Wellness Orhidelia iz Term Olimia. V kategoriji turizem - mali je prvo mesto osvojil Wellness Term Banovci, med rezidenti pa je zmaga znova pripadla Vodnemu mestu Atlantis.

Direktor Alantisa Miha Rakar je poudaril, da za odličnost ne zadoščata le voda in vroč zrak v savnah. "Vse temelji na odličnih storitvah z dodano vrednostjo, na programih, ki jih izvajamo. Več kot 50 odstotkov ljudi namreč k nam hodi na določene storitve - plavalne tečaje, potapljaške tečaje, vadbo z dojenčki, telovadbo za seniorje ..." je našteval.

V Atlantisu, kjer letno sprejmejo okoli 280.000 obiskovalcev, po besedah Rakarja vedno spremljajo trende. Pomemben je trajnostni razvoj, a tega obiskovalci niti ne zaznajo. Zanje je pri kopališčih pomembnejši adrenalin, medtem ko gre v wellnessu za posvečanje in prilagajanje vsakemu posamezniku. "Infrastrukturna vlaganja pri wellnessih in kopališčih zahtevajo velikanske vložke, kar je v trenutnem položaju oteženo," je še spomnil Rakar. Zato se v Atlantisu trenutno osredotočajo predvsem na razvoj storitev, kjer imajo "kar nekaj adutov v žepu", je zagotovil.

Naj smučišče ponovno Vogel