Nekoč je tam peljal vlak, danes pa je Parenzana namenjena sprehajalcem in kolesarjem. Foto: Rok Omahen
Nekoč je tam peljal vlak, danes pa je Parenzana namenjena sprehajalcem in kolesarjem. Foto: Rok Omahen

V okviru projekta Parenzana Magic bodo v izolski občini ob trasi Parenzane postavili vadbene postaje, ki so namenjene vsem željnim rekreacije in gibanja. Skupno je predvidenih sedem vadbenih postaj, od tega dve v piranski občini in dve v sosednji Hrvaški, kar tri postaje pa bodo v izolski občini.

Vadbene postaje so zasnovali na koprskem Inštitutu za kineziološke raziskave in so primerne za vse generacije. "To je bila tudi glavna usmeritev, da lahko na njih vadijo tako mladi kot starejši" oziroma vsi, ki si želijo rekreacije in gibanja, je povedala Luca Stančič Kodarin iz kabineta župana Izole.

Postaja ob t. i. pit stopu v Dobravi ima že postavljene vse predvidene elemente, v pripravi pa sta še vadbeni postaji v Jagodju in Livadah. Vse postaje bodo opremljene z informacijskimi tablami, ki bodo vsebovala tudi navodila in osnovne usmeritve za vaje.

Parenzana je bila 123 kilometrov dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 istrskih krajev od Trsta do Poreča. Proga je delovala od 1. aprila 1902 do 31. avgusta 1935. Danes je po trasi nekdanje železnice speljana priljubljena pot Parenzana - Pot zdravja in prijateljstva, namenjena kolesarjem, pohodnikom in tekačem.