Vlak je 33 istrskih krajev povezoval med letoma 1902 in 1935. Foto: Muzej Parenzane
Vlak je 33 istrskih krajev povezoval med letoma 1902 in 1935. Foto: Muzej Parenzane
Danes je Parenzana priljubljena turistična pot. Foto: Muzej Parenzane

Parenzana je bila 123 kilometrov dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 istrskih krajev od Trsta do Poreča. Proga je delovala od 1. aprila 1902 do 31. avgusta 1935. Danes je po trasi nekdanje železnice speljana priljubljena pot, namenjena kolesarjem, pohodnikom in tekačem.

V sklopu operacije Pot zdravja in prijateljstva - Parenzana Magic, ki je delno sofinancirana iz operativnega programa Slovenija-Hrvaška 2007-2013, pa danes v Strunjanu, Izoli in Dekanih poteka dan Parenzane, ki so ga pripravile obalne občine v sodelovanju s hrvaškimi partnerji.

Izolski del prireditve so pripravili ob vhodu v mesto ob lokomotivi, kakršne so nekoč vozile po progi. V krajšem kulturnem programu je lokalni pevski zbor zapel pesmi iz tistega časa, člani društva Rosa Clementina iz Portoroža so se predstavili v elegantnih oblačilih z začetka prejšnjega stoletja, Šavrinke pa so obiskovalcem ponudile calandraco, tj. staro istrsko oz. tržaško vrsto krompirjevega golaža, ki je dobila ime po starem italijanskem izrazu za bakreni kotliček.

Veliki cilji
Srečko Gombač iz društva Histrion, ki upravlja izolski Muzej Parenzane, ocenjuje, da so iz ukinjene železniške proge v zadnjih letih "uspeli narediti eno najuspešnejših turističnih poti v tem delu Evrope".

Kot je pojasnil, so turisti, ki prihajajo k nam, postali nekoliko zahtevnejši: "Danes to ni gost, ki pride samo nekaj pojest ali pa se vreč v morje, zanima se za dediščino, zanima se za zgodovino." Prav zato v okviru svoje dejavnosti skušajo obiskovalcem ponuditi čim več tovrstnih doživetij. Čeprav je bilo v zadnjem desetletju veliko narejenega, pa je Gombač prepričan, da bodo tudi v prihodnje prihajali z novimi zamislimi in še nadgradili zdajšnjo ponudbo, povezano s Parenzano.

V Izoli bodo sicer okrogli obletnici namenili niz dogodkov, poimenovan Teden Parenzane. Ta bo vključeval tako predavanja in razstave kot filmske projekcije in celo dobrodelni rekreativni tek.

80 let od zadnje poti kultne Parenzane
80 let od zadnje poti kultne Parenzane