Slovenija je imela v letu 2017 rekorden obisk. Foto: Reuters
Slovenija je imela v letu 2017 rekorden obisk. Foto: Reuters

Številni menijo, da bo leto 2018 še ena priložnost za doseganje turističnih rekordov, ki jih je Slovenija dosegla preteklo leto.

Lani je Slovenijo obiskalo 350.000 Avstrijcev, ki so ustvarili okoli 860.000 prenočitev. Napovedi za letos so spodbudne, je povedal vodja slovenskega turističnega predstavništva na Dunaju Jan Ciglenečki. Letošnji poudarek je na kulturnem turizmu: "Zaradi tega se na sejmu še posebej močno predstavljajo slovenska zgodovinska mesta, kot je Ptuj," je dejal Ciglenečki.

Da slovenski turizem na splošno cveti, ne gre pripisati zgolj zunanjim varnostnim in drugim dejavnikom, pa je prepričan Iztok Prevolšek iz Term Olimia: "Mi praktično živimo v raju, a Slovenci si včasih tega ne priznamo do te mere. V turistični stroki pa hvalabogu obstajajo ljudje, ki se tega zavedajo."

Tudi ptujski pustni karneval je požel veliko zanimanja obiskovalcev sejma. Aljoša Ciglar iz Zavoda za turizem Ptuj: "Tukaj predstavljamo tudi masko kurenta, ki je simbol mesta Ptuj, izvajamo animacijo, slikamo na masko in predstavljamo, kako se maska izdeluje." Zato letos še bolj odmeva obisk ptujskih kurentov na slovenski stojnici.

Turistični sejem na Dunaju
Turistični sejem na Dunaju