Med bisere, ki so vredni obiska, so poleg Blejskega in Bohinjskega jezera nanizali še Vršič, Triglavski narodni park, Radovljico, Kranj in Kamnik, med izbrane točke, ki jih je treba videti, pa so uvrstili Loški grad, muzej čebelarstva, Linhartov trg v Radovljici in Blejski vintgar. Foto: BoBo
Med bisere, ki so vredni obiska, so poleg Blejskega in Bohinjskega jezera nanizali še Vršič, Triglavski narodni park, Radovljico, Kranj in Kamnik, med izbrane točke, ki jih je treba videti, pa so uvrstili Loški grad, muzej čebelarstva, Linhartov trg v Radovljici in Blejski vintgar. Foto: BoBo
Čilska zastava
Letos je najprestižnejši naziv najboljše države prejel Čile. Foto: EPA

Slovenske gore so uvrstili na tretje mesto med desetimi najlepšimi svetovnimi turističnimi regijami, ki jih je treba nujno obiskati v letu 2018, in primerjali so jih z naravo v Chamonixu v Franciji in Zermattu v Švici, vendar je slovenska različica manj znana in z manj gneče, so zapisali.

Med bisere, ki so vredni obiska, so poleg Blejskega in Bohinjskega jezera nanizali še Vršič, Triglavski narodni park, Radovljico, Kranj in Kamnik, med izbrane točke, ki jih je treba videti, pa so uvrstili Loški grad, muzej čebelarstva, Linhartov trg v Radovljici in Blejski vintgar.

Omenili so tudi Triglavski narodni park kot mehanizem, ki zagotavlja, da se območje ne razvija prehitro, ampak preučeno in počasi. "Nekoč primerne le za neustrašne Julijske Alpe počasi odpirajo vrata vsakemu popotniku," so zapisali.

Čile, Sevilla, Belfast in Talin
Lonely Planet vsako leto izda priporočila za popotnike, letos pa je najprestižnejši naziv najboljše države prejel Čile, sledita mu Južna Koreja in Portugalska. Spomnili so, da bo Čile drugo leto praznoval 200 let samostojnosti, pohvalili pa so živahno prestolnico Santiago de Chile.

Med najlepšimi mesti je prvo mesto zasedla Sevilla, pri kateri so ustvarjalci vodnika pohvalili njeno transformacijo iz španske metropole, polne zastojev, v mesto koles in tramvajev, ki je ponovno oživela svojo umetniško preteklost. Sledita ji Detroit, ki je bil sicer dolga leta na čelu neslavne lestvice najnevarnejših mest v ZDA, in avstralska Canberra.

Med regijami je prvo mesto zasedel Belfast z Velikanovo potjo. Ustvarjalci vodnika predvsem občudujejo hiter razvoj severnoirskega mesta, ki je v zadnjih nekaj letih postal poln živahnih četrti. Za ljubitelje hladnejših krajev pa Lonely Planet na drugem mestu priporoča obisk Aljaske.

Za tiste, ki si želijo dobiti največ za svoj denar, pa za leto 2018 predlagajo obisk estonske prestolnice Talin, kanarskega otoka Lanzarote in ameriške zvezne države Arizone.

Najboljše države za obisk v letu 2018
1. Čile
2. Južna Koreja
3. Portugalska
4. Džibuti
5. Nova Zelandija
6. Malta
7. Gruzija
8. Mavricij
9. Kitajska
10. Južna Afrika

Najboljša mesta
1. Sevilla (Španija)
2. Detroit (ZDA)
3. Canberra (Avstralija)
4. Hamburg (Nemčija)
5. Kaohsiung (Tajvan)
6. Antwerpen (Belgija)
7. Matera (Italija)
8. San Juan (Portoriko)
9. Guanajuato (Mehika)
10. Oslo (Norveška)

Najboljše regije
1. Belfast in obala Causeway (Severna Irska)
2. Aljaska (ZDA)
3. Julijske Alpe (Slovenija)
4. Languedoc-Roussilon (Francija)
5. polotok Kii (Japonska)
6. Eolsko otočje (Italija)
7. jug ZDA
8. Lahaul in Spiti (Indija)
9. Bahia (Brazilija)
10. nacionalni park Los Haitises (Dominikanska republika)

Največ za vaš denar
1. Talin (Estonija)
2. Lanzarote (Kanarski otoki)
3. Arizona (ZDA)
4. La Paz (Bolivija)
5. Poljska
6. Essaouira (Maroko)
7. Velika Britanija
8. Baja California (Mehika)
9. Jacksonville (ZDA)
10. Hunan (Kitajska)