82,5 metra dolg, 15 metrov širok paviljon, katerega najvišja točka sega do desetih metrov, je v celoti narejen iz lesa in stekla, krasijo ga zelene stene iz trave in maha. Ob njem bi zraslo turistično, kulturno in športno središče ter kot pomurska zgodba predstavljalo vrata v Pomurje. Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015
82,5 metra dolg, 15 metrov širok paviljon, katerega najvišja točka sega do desetih metrov, je v celoti narejen iz lesa in stekla, krasijo ga zelene stene iz trave in maha. Ob njem bi zraslo turistično, kulturno in športno središče ter kot pomurska zgodba predstavljalo vrata v Pomurje. Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015

V Prekmurju že pripravljajo vse potrebno za umestitev paviljona v prostor - zanj so že rezervirali tudi denar v občinskem proračunu. Župan Aleksander Jevšek je dejal, da so se za paviljon zanimali že v prvi polovici lanskega leta, z vsebinami, ki naj bi bile umeščene v njem, pa bi Pomurje nagovarjalo 12 milijonov potencialnih obiskovalcev v krogu 300 kilometrov.

Ob njem bi zraslo turistično, kulturno in športno središče in kot pomurska zgodba predstavljalo vrata v Pomurje. Vključeno bi bilo tudi Porabje, morda celo čezmejna območja Hrvaške in Avstrije, s čimer bi se, tako Jevšek, iztrgali iz povprečnosti in ustaljenih modelov funkcioniranja.

Kot je še povedal soboški župan, je za paviljon nazadnje kandidiralo 12 občin in nekaj drugih organizacij. Po neuradnih informacijah naj bi agencija Spirit sicer v kratkem objavila javni poziv za oddajo zavezujočih ponudb za paviljon.

Del projekta Soboško jezero
V Murski Soboti so paviljon umestili v projekt Soboško jezero ob avtocesti in gramoznici, kjer je občina lastnica 11-hektarskega zemljišča. Paviljon ob avtocesti bi po njihovem prepričanju pritegnil turiste, ki bi se sicer odpeljali mimo, v njem bi predstavljali pomurski turizem, v lokalu ponujali kulinarične posebnosti, del paviljona pa bi bil namenjen za že pred leti načrtovan arheološki muzej, kjer bi bile razstavljene bogate najdbe z arheoloških izkopavanj ob gradnji pomurske avtoceste.

V soboški občini ne vidijo v projektu le promocije celotnega Pomurja, pač pa pomursko zgodbo tudi v smislu pridobivanja potrebnega denarja, za del notranjih vsebin ga bodo namreč poskušali zagotoviti v okviru pomurskega zakona za promocijo turizma, glede na atraktivnost stavbe pa bodo k sodelovanju pozvali tudi druge vlagatelje.

Če bo potekalo vse po načrtih, bo objekt postavljen do poletja, v drugi polovici leta in na začetku prihodnjega bodo vanj umeščali vsebine, v okolici uredili parkirišča in še kaj. Za postavitev paviljona načrtujejo letos milijon evrov iz občinskega proračuna, del tega denarja bodo zagotovili iz pomurskega zakona (pol milijona evrov), nekaj pa po možnosti še z javnih razpisov.

Na tem območju, ki naj bi bilo nekaj podobnega, kot je znani turistično-športno-kulturni center pri Gradcu, bodo prevladovale športne vsebine, ki jih bodo umeščali postopoma do leta 2018, ko naj bi bil projekt Soboško jezero končan. Njegovo vrednost ocenjujejo na okoli 10 milijonov evrov.

Očitki o zapravljivosti
Regijski promocijski center je največja naložba občine v tem letu, nad njim pa niso navdušeni v mestnem odboru SDS-a, saj so mu po prvem branju proračuna v sporočilu javnosti očitali zapravljivost, češ da se bo občina za poškodovani paviljon zadolžila pol milijona evrov, pri čemer ni niti usklajena z drugimi pomurskimi župani.

Z občine so na to odgovorili, da so v odboru SDS-a destruktivni in zavajajo javnost, saj je paviljon kot vozlišče Pomurja projekt prihodnosti, ki omogoča sinergijo na vseh področjih.