V topli gredi so belica, buga, črnica in štorta, ki zagotovo niso obolele za xilello fastidioso ali čemerkoli drugim. Foto: MMC/TV Slovenija
V topli gredi so belica, buga, črnica in štorta, ki zagotovo niso obolele za xilello fastidioso ali čemerkoli drugim. Foto: MMC/TV Slovenija

V topli gredi so belica, buga, črnica in štorta, ki zagotovo niso obolele za Xilello fastidioso ali česar koli drugim.

"Oljka ni solata. Je ne pridelujemo in vzgajamo za kratek čas, ampak za več generacij in je dejansko nastal strah, zato želimo vzpostaviti razmnoževanje avtohtonih," je pojasnila Patricija Pirnat, vodja proizvodnje v Agrarii Koper.

Med kmeti in stroko so pomisleki glede potaknjencev, češ da ne rodijo dovolj. "Težave so tam, kjer ni bilo vse izvedeno tako, kot bi bilo treba," odgovarja Viljanka Vesel s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Ekološke sadike postale uspešnica
Prve avtohtone in stoodstotno zdrave sadike bodo oljkarji lahko posadili leta 2018. Že danes pa se sadi vse več ekoloških sadik zelenjave, ki so postale prava uspešnica. A s sajenjem prav vseh vrst ne gre hiteti.

"Če pokuka malo sonca, še ne pomeni, da je to za sadike dovolj primerna temperatura. Vsaka rastlina potrebuje svoje razmere - nikakor še ni pravi čas za sajenje paprike, lubenic, melon, melancan, kumar, paradižnik tu pa tam, vendar mora biti pokrit in zaščiten, tudi tu v Primorju," pravi Pirnatova.

Zdaj se sadijo solata, kapusnice, zelena, peteršilj, drugo pa lahko počaka še deset dni.

Znova podtaknjenci avtohtonih istrskih sort oljke
Znova podtaknjenci avtohtonih istrskih sort oljke