Jadrnica Orient Express Silensea naj bi bila največja na svetu. Foto: Instagram/Orient Express
Jadrnica Orient Express Silensea naj bi bila največja na svetu. Foto: Instagram/Orient Express

Prvi vlak Orient Express je speljal leta 1883, koncept pa se je porodil premožnemu Belgijcu Georgesu Nagelmackersu, ki je tako vzpostavil linijo od Pariza do Carigrada, pozneje pa so vključili tudi številna druga evropska mesta. Vlak je po zaslugi Agathe Christie dobil pomembno mesto tudi v književnosti in popularni kulturi, tako da ni bilo presenečenje, ko so pred leti sklenili nekaj vagonov obnoviti in razkošni vlak znova postaviti na tire.

A kaj kmalu se obeta tudi širitev koncepta na morje. Francoski gostinsko-hotelirski konglomerat Accor, ki ima v lasti številne hotele, luksuzna letovišča, pa tudi polovico blagovne znamke Orient Express, je namreč predstavil zamisel o največji jadrnici na svetu Orient Express Silensea.

Ta bo po njihovih navedbah zaplula šele čez tri leta, a jo pri Accorju že zdaj oglašujejo kot največje in najrazkošnejše tovrstno plovilo. Po videzu bo 220-metrska jadrnica spominjala na plovila iz zlate dobe francoske riviere in bo ponujala največje udobje, zagotavljajo v Accorju.

Na njej bo 54 razkošnih suit (vključno s 1415 kvadratnih metrov velikim predsedniškim apartmajem), dva bazena, več restavracij, barov, manjša gledališka dvorana in celo zasebni snemalni studio. Za pogon bo primarno uporabljala moč vetra, kot pomožni pogon pa so predvideni motorji na utekočinjen plin, pravijo v družbi.

Opremljanje in zasnovo notranjosti jadrnice so pri Accorju prepustili francoskemu arhitektu in notranjemu oblikovalcu Maximu d'Angeacu, ki so ga pred leti najeli tudi za opremljanje vlaka Orient Express, za zunanji videz pa bo poskrbela družba Stirling Design International iz francoskega mesta Nantes.

Za zdaj še ni znano, po katerih vodah naj bi jadrnica plula, a pri CNN-u predvidevajo, da bo poleti plula po Sredozemlju, pozimi pa po Karibih.

Za podobna križarjenja se zadnja leta odloča vse več verig razkošnih hotelov. Svojo superjahto je tako oktobra na morje poslala veriga hotelov Ritz-Carlton, njen tekmec, veriga Four Seasons, pa je splavitev svoje 207-metrske superjahte za križarjenje napovedala za leto 2025.