Rocky Mountaineer vas popelje prek neokrnjenega kanadskega Skalnega gorovja. Foto: Uradna spletna stran
Rocky Mountaineer vas popelje prek neokrnjenega kanadskega Skalnega gorovja. Foto: Uradna spletna stran
Razgled z mehiške linije Copper Canyon. Foto: LP
Ghan prečka avstralska prostranstva. Foto: LP
Posedanje ob ekvadorski železnici na vratolomnem odseku El Nariz del Diablo. Foto: flickr
Luksuz Orient Expressa. Foto: Uradna spletna stran
Legendarna transsibirska železnica. Foto: LP
Indijska Palača n akolesih. Foto: LP
Moderno udobje Coast Starlighta. Foto: Uradna spletna stran

Podajte torej postrežku svojo prtljago, vkrcajte se in podoživite zlate dni potovanj z železnico na teh osupljivih potovanjih po svetu.
Pri Lonely Planetu so zbrali "veličastnih 10", na katerih vas vlak popelje od mehiškega Copper Canyona do kanadskega Skalnega gorovja, od transsibirske železnice do Avstralije.
Železnica Copper Canyon, Mehika: Ferrocarril Chihuahua al Pacifico na svojih 655 kilometrih dolžine prečka 36 mostov in 87 tunelov. Železniška trasa povezuje gorato in sušno notranjost severne Mehike s tihomorsko obalo in prečka povsem raznolike pokrajine, od odsekanih kanjonskih sten do slapov in visokih puščavskih ravnin. Na tej trasi med Los Mochisom in Chihuahuo vozita dva vlaka: primera express (prvi razred) ponuja restavracijo, bar in naslonjače ter ima manj postankov kot clase economica (ekonomski razred).
Ghan, Avstralija: Saga, imenovana Ghan, se je začela leta 1877, ko so položili izvirno železniško traso Adelaide-Alice Springs-Darwin na napačnem kraju. Ta prvotni odsek proge je potekal naravnost čez poplavljivo ravnino, zaradi česar je vlak po deževjih pogosto obtičal. Leta 1980 so odprli novo progo na drugi liniji in zamenjali stari Ghan, ki je svojo zadnjo pot opravil leta 1982. Veliki Ghan prečka samoten avstralski rdeč skalnat center, avstralski tropski sever in mil jug. Vozi dvakrat tedensko od Adelaide do Alice Springsa do Darwina; pot traja dve noči v vsako smer.
Rocky Mountaineer, Kanada: To dvodnevno potovanje skozi veličastno kanadsko Skalno gorovje poteka podnevi, tako da se lahko naužijete vsakega osupljivega kanjona, vsake navdihujoče reke ter vseh njegovih zelenih dolin in lesketajočih se ledeniških jezer. Od samega začetka poti iz obalnega Vancouvra prilepite svoj obraz ob okno, da ne boste zgrešili niti delčka veličastnih gora Britanske Kolumbije. Samo bistvo Skalnega gorovja dobi svojo pravo podobo med vožnjo po Alberti, kjer vas pričakata narodna parka Jasper in Banff ter kavbojsko velemesto Calgary.
El Nariz del Diablo, Ekvador: Južno od Riobambe poteka med Alausíjem in Sibambejem vratolomni odsek trase, znan kot El Nariz del Diablo (Hudičev nos). Njegova gradnja se je začela leta 1908; pri Sibambeju so v strmo andsko skalo vsekali vrsto cikcakastih ovinkov, da so tako omogočili, da se vlak lahko povzpne skoraj 1.000 metrov do Alausíja na nadmorski višini 2607 metrov. Domačini predlagajo nakup kart večer prej, da bi se tako izognili dolgim vrstam naslednji dan; vožnja traja štiri do pet ur; oblecite se večplastno, saj je vreme nepredvidljivo.
Venice Simplon-Orient Express, Italija: To popotovanje z vlakom se zdi kot ustvarjeno za salonske mačke, ki bodo prav gotovo predli vso pot od Benetk do Londona. Luksuza tu ne manjka - od razkošno zapolnjenega jedilnega vagona (s francoskim priborom, lanenimi prti na mizah in kristalom) do vagona s klavirjem in barom. Trenirke niso sprejemljive - razmišljajte raje o smokingih in večernih toaletah, popolnih za zibanje po najbolj romantičnih mestih Evrope: Dunaj, Pariz, Praga in Carigrad - v vseh ima Orient postanek. V ceni karte so zajeti tudi gurmanski obroki.
Od Cuzca do Puna, Peru: To 10-urno popotovanje vas popelje od prestolnice Cuzco do Puna na bregovih jezera Titicaca. Zaradi visoke nadmorske višine okoli jezera Titicaca je zrak tu izjemno čist, svetleča kakovost sončne svetlobe pa obliva visokogorsko Altiplano in se lesketa v globokih vodah jezera. Na drugem koncu potovanja je Cuzco edinstvena kombinacija kolonialnega in religioznega sijaja, zgrajen na trdnih kamnitih temeljih Inkov. Cena karte vključuje kosilo in popoldanski čaj.
Transsibirska železnica, Rusija-Kitajska: Klasična transsibirska železnica pelje od moskovske postaje Jaroslavl prek tretjine zemeljske oble do Vladivostoka. Peljete se mimo Bajkalskega jezera, ki se kot fatamorgana pojavi sredi sibirske tajge. Če skrenete z glavne proge, vas transmongolska železnica pripelje mimo bogato okrašenih ruskih lesenih hišk in obronkov gozda do brezkončne stepe Mongolije. Vlak sopiha še naprej do Pekinga, mimo veličastnega Kitajskega zidu. Ne glede na to, če se odločite za en teden ali pa 10, je to veličastno potovanje.

Hitri vlak Peking-Šanghaj, Kitajska: Šele nedavno odprta proga na belo-modrem vlaku vas popelje od Pekinga do Šanghaja s 300 kilometri na uro v štirih urah in 48 minutah. Vlak, ki je bil zgrajen, da bi izboljšal prevozni sistem Kitajske, postane za obiskovalce prikladen način potovanja med glavnima kitajskima mestoma kot tudi enkraten način za ogled dežele. Izbirate lahko med tipom D in tipom G vlaka - G vozi s povprečno hitrostjo 300 km/h, medtem ko je povprečna hitrost D-ja 250 km/h.
Palača na kolesih (Palace on Wheels), Indija: Da bi potovali kot maharadža, poskusite Palačo na kolesih, ki vas na ogled Radžastana popelje iz Delhija vsako sredo od septembra do aprila. Pot pokriva Džajpur, Džaisalmer, Džodhpur, nacionalni park Ranthambhore, Čitorgarh (Čittor), Udaipur, narodni park Keoladeo Ghana in Agro. V sedmih dneh boste prevozili nepredstavljive razdalje, a večinoma se vozite ponoči. Ta vlak je nekoč uporabljal avtentične vagone maharadž, a so postale tako zastarele, da so nove vagone predelali po vzoru izvirnikov. Vlak ima dva jedilna vagona in bar, vsak potniški vagon pa je opremljen z zasebno kopalnico, razkošno opravljenim kapitanom in strežnikom.
Coast Starlight, ZDA: Starlight prečka ameriško zahodno obalo in se na svoji poti ustavi v treh izmed najodličnejših mest ZDA: Seattlu, Portlandu in Los Angelesu. Pot po treh zveznih državah (Washington, Oregon in Kalifornija) traja le pičlih 35 ur, čas pa vam še krajšajo moderne in udobne nastanitvene možnosti, jedilni vagon in salon s številnimi razvedrili. A za najučinkovitejše kratkočasenje se je najbolje ozreti skozi okno - vlak pelje mimo osupljivih gorovij in prostranega oceana.