Pot ob žici. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pot ob žici. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ob lepem vremenu v Ljubljani je tudi letos potekal tradicionalni pohod, ki je bil prvič organiziran leta 1957. Kot je za Radio Slovenija poročal Jure Jeromen, je bil zaradi pandemije covida-19 letošnji dogodek, ki poleg spomina na osvoboditev glavnega mesta 9. maja 1945 spodbuja gibanje in s tem zdrav duh v zdravem telesu, znova nekoliko prilagojen.

Tudi ob odsotnosti običajnih stojnic ob trasi, ki je dolga skoraj 35 kilometrov in poteka po poti, kjer je Ljubljano med drugo svetovno vojno obdajala žičnata ograja, se je po poti sprehodilo ogromno pohodnikov. Odgovorni za prireditev so zaradi varnosti ob trasi postavili informativne table s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Gre za zdravje in spomin na tiste, ki so izbojevali svobodo Ljubljane

Pohodniki so tako hodili posamično ali pa v krogu družine, paziti so morali na medsebojno razdaljo. Da so se izognili neposrednemu srečanju, so imeli navodila NIJZ-ja, naj se na pot odpravijo v smeri urinega kazalca. Kot je dejal Nejc Krevs s Televizije Slovenija, so za zapisovanje osmih nadzornih točk letos pohodniki uporabljali aplikacijo Pot ob žici, ki so si jo naložili na telefon, lahko pa so si tudi doma natisnili zloženko, a so morali v tem primeru sami prinesti blazinico za žig.

Navadno se vsako leto na pohodu zbere okoli 30.000 udeležencev, lani pa se je pod predpisanimi pogoji sprehodilo več kot 15.000 ljudi. Nekateri hodijo zaradi svojega počutja in zdravja ter si le želijo izkoristiti lep dan za druženje z bližnjimi, drugim pa pohod predstavlja tradicijo, namenjeno spominu, ki jo je treba ohranjati. "Danes ni v kilometrih – važno je biti tukaj, se družiti in obujati spomine," je dejal eden izmed obiskovalcev novinarju Nejcu Krevsu s Televizije Slovenija, ena izmed pohodnic pa je izkušnjo primerjala z zimskim medvedom, ki je končno prilezel iz brloga in tako lahko spet svobodno hodi naokoli.

Po navadi se je pohoda udeležilo okoli 30.000 ljudi, letos pričakujejo manjše število. Foto: Televizija Slovenija
Po navadi se je pohoda udeležilo okoli 30.000 ljudi, letos pričakujejo manjše število. Foto: Televizija Slovenija

Pohoda so se tudi letos udeležile različne generacije – medtem ko so se na pot nekateri podali prvič, so se drugi po njej sprehodili že sedemdesetič. Obiskovalci so si lahko sicer izbrali različne dolžine trase. Tako so lahko opravili od treh kilometrov pa vse do 34,5 kilometra dolgo pot. Pot je sicer pohodnikom na voljo vse dni v letu.

Tek trojk letos virtualen

V zadnjih dveh desetletjih je veliko pozornosti pritegnil tudi tek trojk, ki poteka od 7. do 9. maja. Letos poteka virtualno – vsaka trojka sama določi traso in razdaljo na Poti spominov in tovarištva ali v sami okolici prebivališča oziroma šole ter meri čas teka in razdaljo. Prijavnine ni, za oddajo rezultata pa imajo tisti, ki želijo vstopiti v tekmovanje, čas še do nedelje.

Rezultati bodo objavljeni na spletni strani do 13. maja, ko bodo tudi izžrebali deset trojk, ki bodo prejele praktične nagrade.

Pohodniki po Poti ob žici letos posamično ali v krogu družine