Pogost prizor v nepalskih gorah. Foto: AP
Pogost prizor v nepalskih gorah. Foto: AP

Pohodništvo in alpinizem Nepalu prinašata zajetne vsote denarja, a obenem so zelo drage tudi reševalne akcije, če kakšen osamljen popotnik zaide ali se izgubi.

"Če po visokih območjih hodiš sam, ni nikogar, ki bi ti v izjemnih situacijah lahko priskočil na pomoč. Nič nas ne moti, če se obiskovalci sami sprehajajo po mestih, v gorah pa je drugače, tam infrastruktura za to preprosto ni zadostna. Če se turisti izgubijo ali nam drugi pohodniki javijo, da so opazili trupla ponesrečencev, jih niti vladne službe pogosto ne morejo izslediti ali se dokopati do njih, saj ostanejo na neprehodnih in odmaknjenih poteh," je za CNN dejal direktor nepalske turistične organizacije Mani R. Lamichhane.

Opozoril je še na eno težavo – da se pojavlja vse več turističnih vodnikov brez potrebnih dovoljenj in znanj, različne ture ponujajo tudi podjetja brez licenc. Takšnim podjetjem, ki niso na vladnem seznamu, ni treba plačevati davkov, a kradejo službe Nepalcem.

Odzivi na odločitev vlade v Katmanduju, da prepove treking posameznikom, so naleteli na mešane odzive. Ian Taylor, ki se v Nepalu že vrsto let ukvarja z vodenjem v gore, je dejal, da gre za pametno odločitev, saj v državo prihaja vse več ljudi, ki skušajo brez potrebnih znanj in opreme sami osvojiti vrhove. "Včasih so sem prihajali le izkušeni plezalci in alpinisti, zdaj pa je vse več turistov, ki ne poznajo gorskih območij in zato potrebujejo izkušene vodnike. A osebno sem žalosten, da je moralo priti do tega. Nihče ne želi omejevati ljudem pravice in dostopa do gora, a razmere v Nepalu so drugačne, zato je moralo priti do sprememb," je dejal Taylor.

Nepal je pred petimi leti prepovedal že posamezne vzpone na Mount Everest, zdaj pa je prepoved razširil na celotno državo.