"Kupiš po tem, kar vidiš," pravi Nina Mikša, ki so jo fotografije na spletni strani agencije Intelekta, po vsem sodeč, zavedle. Foto: Uradna stran Intelekte
Neprimerne postelje v sobi na Krfu - koliko zvezdic ima Blue Princess v resnici? Oglašujejo ga kot hotel s štirimi zvezdicami, štiri zvezdice so tudi na spletni strani hotela samega. Foto: Nina Mikša

Ves teden smo plačevali ležalnike, kar nas je skupaj stalo 90 evrov. Ko sem to povedala predstavniku agencije, je dejal, da je prišlo do tiskarske napake, na kar pa nas nihče ni opozoril. Torej nas je tiskarska napaka Intelekte stala 90 evrov.

Nina Mikša
V pokvarjenem wc-kotličku je po besedah Nine Mikša mrgolelo od rdečih mravelj. Foto: Nina Mikša

Pritožbo moramo najprej preveriti z grškim hotelirjem, pri tem ne gre hiteti, saj je treba po frankfurtski tabeli preveriti natančno vsako alinejo pritožbe. Če je bilo res tako, kot trdita turistki, se jima bomo opravičili in sorazmerno znižali ceno.

Boris Farkaš, Intelekta
Plesniva vzmetnica v sobi hotela s štirimi zvezdicami, za katero je družina Maje Amon odštela 2.800 evrov. Foto: Maja Amon
Zastarela oprema v hotelu s štirimi zvezdicami. Foto: Nina Mikša

Glede na nam dostopne informacije, potrošniki niso bili deležni ustrezne namestitve, niti ta ni imela lastnosti, ki so bile dogovorjene v pogodbi.

Zveza potrošnikov Slovenije
Za zavajojoče informacije o turističnih aranžamajih je predvidena globa od 3.000 do 40.000 evrov za pravno in od 1.200 do 4.000 evrov za odgovorno osebo, opozarja glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić. Foto: BoBo

Če sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopala od obsega ali kakovosti storitev, ki sta bila določena v potrdilu ali pogodbi o potovanju, je potrošnik upravičen do vračila vsega vplačanega zneska, v obeh primerih mora potrošnik pritožbo organizatorju potovanja oziroma prodajalcu poslati pisno v dveh mesecih po potovanju.

Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica
1. Na pomanjkljivosti na potovanju opozorite takoj.
2. Vsako pomanjkljivost ki jo opazite med potovanjem, nemudoma sporočite predstavniku agencije, torej na kraju samem. Agencija vam mora že pred začetkom potovanja posredovati ime in priimek lokalnega predstavnika turistične agencije, njegovo telefonsko številko oziroma podatek, kam lahko naslovite reklamacijo. Če lokalnega predstavnika ni, morate dobiti vsaj telefonsko številko, na katero lahko pokličete agencijo. Če na pomanjkljivosti ne boste opozorili takoj, po vrnitvi domov ne boste mogli vložiti pisne pritožbe!
3. Zahtevajte zapisnik. Če imate težave s pridobitvijo zapisnika, o tem nemudoma obvestite agencijo (po telefonu, s sms- ali e-sporočilom).
4. Shranite račune, fotografirajte pomanjkljivosti.
5. Če ste imeli zaradi neustrezne izvedbe potovanja dodatne stroške, shranite vse račune.
6. Pritožbo morate vložiti najpozneje v dveh mesecih.
7. Pritožite se posamično. Turistične agencije v splošnih pogojih opozarjajo, da ne bodo obravnavale "skupinskih" pritožb. Ko agencija ne izpolni tistega, kar obljublja v svoji ponudbi (v katalogih, prospektih …), ali pa krši zakon, lahko o tem obvestite tudi Tržni inšpektorat RS. Zveza potrošnikov Slovenije

"Pričakovali smo sobe, kot so nam jih predstavili na spletni strani, a se to ni zgodilo. Hčerka, ki je visoka 180 cm, je morala spati na, recimo, postelji, po sredini katere je potekala lesena deska širine 2 cm, zaradi česar je imela po prvi noči odrgnine in podplutbe po hrbtu, tako da je drugo noč spala skupaj z nama. Kljub temu smo za sobo plačali polno ceno," ogorčeno za MMC pripoveduje Nina Mikša, ki si je julija v t. i. 'last minute' ponudbi privoščila teden počitnic v hotelu s štirimi zvezdicami, Blue Princess, na Krfu.

Tri dni za zamenjavo sobe
"V sobi je bila ena mala omara, na stranišču kotliček ni deloval oziroma si vodo spustil s posegom v kotliček, bilo pa je na stotine mravelj. Čeprav smo posredovali, so nam na recepciji dejali, da nimajo druge sobe in nas bodo nastanili v drugi sobi, ko bo to mogoče. Ko je naslednji dan prišel v hotel predstavnik agencije, smo mu povedali za težave. Ker ni verjel, v kakšni sobi smo nastanjeni, si jo je hotel ogledati in je na kraju samem povedal, da česa takega še ni videl in da dejansko to ni to, kar agencija prodaja. Prav tako pa si je ogledal sobo, ki jo imel drug par iz Celja, in je dejansko takšna, kot jo agencija oglašuje. Čeprav je interveniral na recepciji, druge sobe nismo dobili tisti dan, temveč naslednji dan popoldne," je razočarana Nina.

Za brezplačne ležalnike od 90 do 100 evrov
Posebej jo je razjezilo, po njenih besedah, zavajanje agencije, ki je na spletni strani zapisala, da so ležalniki in senčniki na plaži brezplačni: "To pa ni držalo, saj smo jih ves teden plačevali, za kar smo skupaj porabili 90 evrov. Ko sem to povedala predstavniku agencije, je dejal, da je prišlo do tiskarske napake, na kar pa nas nihče ni opozoril. Torej nas je tiskarska napaka Intelekte stala 90 evrov," pripoveduje Nina Mikša, ki je sicer za teden dopusta za tričlansko družino plačala slabih 1.500 evrov.

Golgota na Krfu: Zdrobljeni keksi in sladkana voda brez elektrike
Glede kakovosti obljubljenih priboljškov v obliki prigrizkov, kave in peciva sploh ni želela zgubljati besed. "Vsak dan so bili zdrobljeni keksi in sladkana voda s CO2 in umetnimi barvili," se spominja z grenkobo, saj je med počitnicami celo zmanjkalo elektrike. "V tem času nisi mogel dobiti nobene pijače, temveč si jo moral kupiti v baru ob plaži, ki je v sklopu hotela," pristavi.

2.800 evrov za vlažno sobo z mišjim živ-žavom
Plačljivi ležalniki so presedli tudi Maji Amon, ki pa je še aprila za svojo štiričlansko družino v t. i. "first minute" ponudbi vplačala 2.800 evrov za dva tedna bivanja v hotelu s štirimi zvezdicami: "Tisti, ki smo plačali 'first minute' oziroma do konca aprila, naj bi imeli ležalnike na plaži zastonj, ampak niso bili. Predstavnik je dejal, da je bila tiskarska napaka. Drugi, ki so aranžma plačali kasneje, pa so že vedeli, da so plačljivi. Nas so pač zavedli," za MMC pripoveduje Maja in dodaja: "Soba je bila na pogled v redu, potem pa se je izkazalo, da je v njej polno vlage, zato smo se zjutraj zbudili vlažni in smrdeli po vlagi. Morali smo biti nepredušno zaprti, ker je zunaj po drevesih mrgolelo podgan in miši, saj je bila okolica zaraščena in neurejena. Ker smo bili v pritličju hotela, smo po noči slišali miši. Okrog 22. ure se je začenjal živ žav."

Plesnive vzmetnice, skrajšana plaža ...
Toda, to ni bilo vse: "Ena postelja je bila v slabem stanju in je bilo nemogoče spati na njej, ker je obupno škripala, na drugi pa se je vzmetnica udrla - odkrili smo plesnive vzmetnice! Groza! Žal smo se morali sprijazniti." Tudi Maja Amon trdi, da so fotografije hotela Blue Princess in celega kraja na spletni strani agencije stare, plaža pa se je vmes "skrajšala" za dva pomola za čolne.

Kupovali smo tudi vodo za umivanje zob
"Verjetno je bilo poslikano, ko je bilo še dokaj vzdrževano, nakar je bilo nekaj časa zapuščeno, zdaj pa zopet delujejo," si poskuša razložiti obstoj glodalcev v hotelu s štirimi zvezdicami. Meni, da bi za 14 dni ponudba all inclusive za 2.800 evrov preprosto morala biti boljša, saj so za ležalnike plačali dodatnih 100 evrov ali več, prav tako so kupovali pitno vodo za umivanje, mini bara ni bilo, čeprav je bil obljubljen, našteva Maja.

Mnenje brez odgovora, pritožbo obravnavajo
Agenciji je posredovala mnenje, na katerega sploh ni prejela nobenega odgovora; Nina Mikša pa na svojo pritožbo – poslala jo je sredi avgusta – do zdaj ni dobila vsebinskega odgovora – iz Intelekte so ji sporočili le, da njeno pritožbo obravnavajo.

Pritožbo najprej preverjajo z grškim hotelirjem
Več kot to nam ni hotel povedati niti direktor agencije Intelekta Boris Farkaš. "Pritožbo moramo najprej preveriti z grškim hotelirjem, pri tem ne gre hiteti, saj je treba po frankfurtski tabeli preveriti natančno vsako alinejo pritožbe. Če je bilo res tako, kot trdita turistki, se jima bomo opravičili in sorazmerno znižali ceno," napoveduje Farkaš, ki počasno obravnavo pritožbe pojasnjuje tako, da je turistična sezona v Grčiji na vrhuncu do konca avgusta in da morajo samo pritožbo obravnavati profesionalno, kar zahteva določen čas, saj je zadeva občutljive narave. Pritožbo so sicer v Grčijo poslali pred nekaj dnevi.

Ugotoviti je treba, ali žuželke in živali v sobi prebivajo ali v njej le so
Farkaš pojasnjuje tudi, da frankfurtska tabela v zvezi z insekti in žuželkami predvideva ugotavljanje njihovega prebivanja v hotelski sobi, in ne le njihove prisotnosti. Več podrobnosti pa bo predstavil potem, ko bo od grškega hotelirja dobil odgovor na pritožbo, je napovedal v pogovoru za MMC.

Grčija letos zasedena do zadnjega mesta
Sicer pa je še dodal, da so vsi turisti do zdaj zaradi krize v Grčiji v zadnjih petih, šestih letih za svoj denar dobili več kot so plačali, kar pa se zdaj spreminja, saj so letos sobe zasedene do zadnjega mesta, zaradi česar je agencijam težje nezadovoljnim gostom hitro zamenjati sobo. "Ni vse v naših rokah," priznava Farkaš, ki najstarejšega organizatorja potovanj na Slovenskem vodi že 25 let.

ZPS: Namestitev ni imela lastnosti iz pogodbe
"Glede na nam dostopne informacije, potrošniki niso bili deležni ustrezne namestitve, niti ta ni imela lastnosti, ki so bile dogovorjene v pogodbi," so za MMC sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ki sicer konkretnega primera ne želi komentirati.

Potrošniki lahko zahtevajo povračilo škode
"Agencija sme spremeniti dogovorjeno namestitev, vendar pa mora biti nova v dogovorjenem kraju in v objektu enake ali višje kategorije, kot je bilo dogovorjeno s pogodbo. Stroški zaradi namestitve v objektu višje kategorije bremenijo agencijo. V primeru neustrezne namestitve, lahko potrošniki od agencije zahtevajo povračilo škode".

Obvestiti bo treba tržni inšpektorat
Na vprašanje, ali gre za zavajanje, iz ZPS-a odgovarjajo, da mora biti "potrošnik v okviru svojega aranžmaja deležen vseh storitev in ostalega, kar je določeno v pogodbi". Ko pa agencija ne izpolni tistega, kar obljublja v svoji ponudbi (v katalogih, prospektih …), ali pa krši zakon, lahko potrošniki o tem obvestijo Tržni inšpektorat RS, ki ima pristojnosti in podjetje lahko tudi oglobi, svetujejo iz ZPS-a.

Najprej se je treba pritožiti na agencijo
Predvsem pa mora potrošnik oddati na agencijo pritožbo, v kateri tudi navede svoje zahteve, in sicer v roku dveh mesecev po vrnitvi s potovanja. Pri oblikovanju zahtev mu je lahko v pomoč Frankfurtska tabela, še svetujejo na ZPS-u.

"Treba je poudariti, da mora potrošnik že takoj na kraju letovanja opozoriti izvajalca storitve, organizatorja oziroma prodajalca ali lokalnega predstavnika organizatorja na nepravilnosti, da bo pozneje lahko uveljavljal zahtevke," poudarja za MMC glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Uveljaviti sorazmerno znižano ceno
Področje turističnih aranžmajev urejata Zakon o varstvu potrošnikov in Zakon o spodbujanju turizma. Prvi določa, da če napake niso odpravljene na kraju samem, potrošnik lahko zaradi nepopolno ali nekakovostno opravljenih storitev uveljavlja sorazmerno znižanje cene po končanem potovanju.

"Če sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopala od obsega ali kakovosti storitev, ki sta bila določena v potrdilu ali pogodbi o potovanju, je potrošnik upravičen do vračila vsega vplačanega zneska, v obeh primerih mora potrošnik pritožbo organizatorju potovanja oziroma prodajalcu poslati pisno v dveh mesecih po potovanju," svetuje Andrejka Grlić.

Za zavajanje 3.000 do 40.000 evrov globe
Predstavitve v katalogih, prospektih ter drugem reklamnem in informativnem gradivu, ki se nanašajo na turistične aranžmaje, ceno ali druge pogoje velja, da le-ti ne smejo vsebovati neresničnih ali zavajajočih informacij. "Za kršitev teh določil je predvidena globa od 3.000 do 40.000 evrov za pravno in od 1.200 do 4.000 evrov za odgovorno osebo," opozarja glavna tržna inšpektorica.

Pristojni organ ukrepa, ko ugotovi kršitev

Na naše vprašanje, ali bo v konkretni situaciji ukrepala, pa odgovarja, da "ko ugotovi kršitev, pristojni organ tudi ukrepa".
Potrošnikom priporoča, da preden se odločijo za najem pri posamezni turistični agenciji, preverijo ponudbo tudi iz drugih obstoječih virov, na spletnih portalih in forumih. "Pri tem seveda ne moremo mimo obveznosti posamezne turistične agencije, ki jo nalaga že sama zakonodaja, prav tako se pričakuje, da posluje v skladu z dobrimi poslovnimi običaji," dodaja Andrejka Grlić.

Kako še ukrepati? Prijavite inšpektoratu!
Glavna tržna inšpektorica zato potrošnicama predlaga, naj če turistična agencija ne bo ravnala v skladu z določili Zakona o varstvu potrošnikov in torej v primeru ugotovljenih nepravilnosti ne bo ugodila njunima zahtevkoma, podata pisno prijavo skupaj z vso obstoječo dokumentacijo – pogodbo, ponudbo, morebitnimi dokazili o reševanju zadeve na kraju samem, dokazilu o plačilu senčnikov oziroma ležalnikov, če jih imata, pritožbo agenciji, njenim odgovorom ... Vse to naj pošljeta na elektronski naslov gp.tirs@gov.si ali prek obrazca na spletni strani tržnega inšpektorata, lahko pa tudi prijavo oddata na območno enoto inšpektorata, glede na kraj sklenitve pogodbe, še svetuje Andrejka Grlić.

Ves teden smo plačevali ležalnike, kar nas je skupaj stalo 90 evrov. Ko sem to povedala predstavniku agencije, je dejal, da je prišlo do tiskarske napake, na kar pa nas nihče ni opozoril. Torej nas je tiskarska napaka Intelekte stala 90 evrov.

Nina Mikša

Pritožbo moramo najprej preveriti z grškim hotelirjem, pri tem ne gre hiteti, saj je treba po frankfurtski tabeli preveriti natančno vsako alinejo pritožbe. Če je bilo res tako, kot trdita turistki, se jima bomo opravičili in sorazmerno znižali ceno.

Boris Farkaš, Intelekta

Glede na nam dostopne informacije, potrošniki niso bili deležni ustrezne namestitve, niti ta ni imela lastnosti, ki so bile dogovorjene v pogodbi.

Zveza potrošnikov Slovenije

Če sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopala od obsega ali kakovosti storitev, ki sta bila določena v potrdilu ali pogodbi o potovanju, je potrošnik upravičen do vračila vsega vplačanega zneska, v obeh primerih mora potrošnik pritožbo organizatorju potovanja oziroma prodajalcu poslati pisno v dveh mesecih po potovanju.

Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica
1. Na pomanjkljivosti na potovanju opozorite takoj.
2. Vsako pomanjkljivost ki jo opazite med potovanjem, nemudoma sporočite predstavniku agencije, torej na kraju samem. Agencija vam mora že pred začetkom potovanja posredovati ime in priimek lokalnega predstavnika turistične agencije, njegovo telefonsko številko oziroma podatek, kam lahko naslovite reklamacijo. Če lokalnega predstavnika ni, morate dobiti vsaj telefonsko številko, na katero lahko pokličete agencijo. Če na pomanjkljivosti ne boste opozorili takoj, po vrnitvi domov ne boste mogli vložiti pisne pritožbe!
3. Zahtevajte zapisnik. Če imate težave s pridobitvijo zapisnika, o tem nemudoma obvestite agencijo (po telefonu, s sms- ali e-sporočilom).
4. Shranite račune, fotografirajte pomanjkljivosti.
5. Če ste imeli zaradi neustrezne izvedbe potovanja dodatne stroške, shranite vse račune.
6. Pritožbo morate vložiti najpozneje v dveh mesecih.
7. Pritožite se posamično. Turistične agencije v splošnih pogojih opozarjajo, da ne bodo obravnavale "skupinskih" pritožb. Ko agencija ne izpolni tistega, kar obljublja v svoji ponudbi (v katalogih, prospektih …), ali pa krši zakon, lahko o tem obvestite tudi Tržni inšpektorat RS. Zveza potrošnikov Slovenije