La Jolla: obmorski raj (za Američane), ki je hkrati nepremičninski pekel. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
La Jolla: obmorski raj (za Američane), ki je hkrati nepremičninski pekel. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
La Jolla
Prebivalci naselja so predvsem (premožni) upokojenci, kar odločilno vpliva na umirjeni (ne)utrip La Jolle. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
La Jolla
Večina prebivališč ob obali je zgrajenih v sredozemsko-kalifornijskem slogu, v ozadju pa rastejo grozeči hoteli - nebotičniki. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

La joya, kot izgovarjajo ime kraja, v španščini resnično pomeni dragulj, a teorije o nastanku imena tega obalnega mesteca so različne - po eni naj bi izšlo iz jezika Indijancev luiseno, ki so stoletja pred prihodom Špancev živeli na tem območju. A Američani svojim krajem radi domoljubno podeljujejo "okraske" in presežnike.

Fotogenična premožna skupnost
Kakor koli že, do najmanjših podrobnosti "izbrušeno" južnokalifornijsko mestece je prijeten cilj za enodnevni izlet - seveda, če vam to dopušča debelina denarnice, lahko tam tudi prespite. La Jolla se, čeprav je del San Diega, zdi kot drug, popolnoma ločen svet od precej nenavdušujočega "zgodovinskega" središča mesta: tako zaradi bogastva, ki je vidno na vsakem koraku - vendarle gre za eno najbogatejših skupnosti v ZDA - kot zaradi izbranega položaja na menda najbolj fotogeničnem delu sandiegovskega obrežja.
Soseska je postala "modna", ko se je tja preselila časopisna dedinja Ellen Browning Scripps, ki je kupila večino zemlje ob ulici Prospect, nato pa veliko darovala skupnosti, med drugim je po njej imenovan tudi tamkajšnji inštitut za oceanografijo.
Bogatašinja je najela Irvinga Gilla, da je začrtal tamkajšnjo arhitekturno smer: eleganten, a ne preveč "kičast" sredozemski slog, ki ga zaznamujejo oboki, stebrišča, palme, rdeče opečnate strehe in štukature, kar mestecu daje pridih sredozemske riviere, združene s kalifornijsko sproščenostjo (no, nima ravno elegance letovišč na Azurni obali).
Glavni prometni žili La Jolle, ulica Prospect in avenija Girard, sta najboljša naslova za razkošne nakupe v San Diegu: v galerijah so na prodaj slike, kipi in okrasni predmeti, med njimi pa najdete butike, trgovine s pohištvom in draguljarne.
Raj za upokojence in ... tjulnje
Velik del prebivalstva La Jolle so živahni in čvrsti upokojenci, ki si v starejših letih na "enem najlepših koščkov ameriške tihomorske obale" kupijo stanovanje v kateri izmed nadzorovanih skupnosti (po ameriško bolj "politično korekten" izraz za domove za starejše občane) v mestu.
Dom pa so si v obmorskem raju našli tudi prikupni tjulnji: ob koščku obale, ki je bil najprej namenjen otrokom, se vse dneve lenobno nastavljajo fotoaparatom obiskovalcev. Predstavili vam jih bomo v posebnem prispevku, tokrat pa si oglejte nekaj utrinkov iz sandiegovskega "dragulja" La Jolle, ki se po našem skromnem mnenju vseeno ne more kosati s kakšnim izmed jadranskih draguljev, v katerem (še) nimajo glavne besede dolarji in velikanski avtomobili in kjer se lahko dejansko naužijete plavanja v topli morski vodi. Se pa cene nepremičnin žal tudi na tem koncu luže dvigajo v nebo ...

Alenka Klun