Mistična pacifiška obala narodnega parka Olympic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mistična pacifiška obala narodnega parka Olympic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Snežne zaplate Mt. Rainiera. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Urbana džungla Seattla. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Čeprav to zvezno državo mnogi zamenjujejo s prestolnico, pa vam dajo Washingtonci takoj vedeti, da so milje stran od zadrgnjenega Kapitolskega griča in urbane džungle D. C.-ja.
To je prostrana dežela, polna nasprotij in skrajnosti - obalni pas je zavit v gost pas pacifiških meglic, ki se počasi vlečejo od živopisanih morskih zvezd, ki ob oseki prekrivajo prodnate zalive, do bohotnega, z mahovi in lišaji prepredenega deževnega pragozda narodnega a parka Olympic.
Od metropole do gorskih travnikov
Seattle je svetovljansko mesto, dom kave, velikanskih rakov, hipijev in grundgea. Tu se je rodilo nekaj od najbojših albumov vseh časov, tukajšnja tržnica Pike Market pa je ena od najslikovitejših zahodnega sveta.
Skok v notranjost vas pripelje na filmske lokacije kultnih serij - v z gozdom obdanim skorajda ghost townu Roslyn so snemali Severna obzorja, v North Bendu pa Twin Peaks. Tu je tudi veličastni gorski svet Mt. Rainiera, s 4395 metri najvišje točke Washingtona in območje, posuto z bujno cvetočimi visokogorskimi travniki, ledeniki in medvedi.


Ognjenik in puščava
Na jugu države pokrajino motri strah vzbujajoči ognjenik Mt. St. Helens, ki je ob izbruhu leta 1980 pokončal 57 ljudi in povzročil na milijone dolarjev škode. Danes vam brošure in table ob poti razlagajo potek tistega dne in delovanja ognjenikov, medtem ko pohodnike bolj zanimajo krotke veverice ob poti in mistična pokrajina strjene lave.
Preko rumenih žitnih polj in kotalečih se mehkih gričkov, polnih rančev in rdečih lesenih skednjev pot pelje čez sadovnjake in vinograde proti zahodu, kjer se pokrajina spremeni v vse bolj suho, puščavnato in kjer vas v rahel obup spravljajo obcestne table z napisi "Next Gas: 300 miles" (Naslednji bencin: 480 kilometrov).
Bavarska sredi ameriških gora
Zavijemo proti prijaznejšemu severu, kjer potovanje končamo na Divjem zahodu - v ljubkem mestecu Winthrop sredi Kaskadnega gorovja, polnem lažnih lesenih fasad, spominov na čase zlate mrzlice in sodobnih kavbojev.
Za kanček ameriške bizarnosti pa še skokec v Leavenworth, čisto pravo in po besedah domačinov "avtentično" bavarsko mesto (skupaj z jodlarskimi balkončki, padajočimi slapovi nageljnov, kičastimi kavarnami "Mozart", ulicami z imeni kot, denimo, "München Strasse" in kioski, kjer se bratwursti izmenjujejo s povsem amerriškim sladoledom z okusom arašidovega masla. Amerika.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si