Globok fjord, zelene vzpetine, lesene ribiške vasice in - ovca. Tipična razglednica Ferskih otokov. Foto: www.faroeislands.com
Globok fjord, zelene vzpetine, lesene ribiške vasice in - ovca. Tipična razglednica Ferskih otokov. Foto: www.faroeislands.com
Na lep dan na otokih. Že čez nekaj minut vas lahko pričaka naliv. Foto: www.faroeislands.com

Zgornji opis je izsek iz obrazložitve revije National Geographic, ki je to dansko otočje na skrajnem severu Evrope leta 2007 razglasila za najbolj neokrnjeno otočje sveta in kot tako eno od najprivlačnejših turističnih destinacij.
Pozabite na Havaje, Azore in celo skandinavski biser Lofote - viharniški Ferski otoki v Atlantskem oceanu so tisti, ki so si prislužili najvišje ocene za svojo neokrnjeno naravo, zgodovinsko arhitekturo in lokalni ponos: "Ljubki nepokvarjeni otoki, ki so za popotnika pravi posladek."
Komisijo je navdušil tudi napreden pristop do turizma, ki temelji na popolni avtentičnosti ferskega izkustva: obiskovalci spoznavajo kmete, obiščejo živi muzej, se vzpenjajo po zelenih gričih in pečinah - v vseh (muhasto severnjaških) vremenskih razmerah - in pokušajo tradicionalno hrano, ki temelji na ribah in ovčetini.
In kje sploh je ta od zahodne modernizacije še nedotaknjeni paradiž? Ferski otoki ležijo severozahodno od Škotske, nekako napol poti med Islandijo in Norveško. Arhipelag sestavlja 18 otokov, ki skupaj pokrivajo območje 1.400 kvadratnih kilometrov. Obale je skupaj za Slovenca skorajda nepredstavljivih 1.100 kilometrov in kjer koli se že nahajate, nikdar niste dalj kot 5 kilometrov stran od bučečega oceana. Najvišja vzpetina se dviga 882 metrov visoko.

Vreme je ... tipično severnjaško. Oceansko, spremenljivo - v enem trenutku vas bo pozdravilo bleščeče sonce, že v drugem boste oviti v megleni oblak, v tretjem vas bo zalivala ploha. Ne pričakujte kakšne poletne vročine - povprečne temperature v "toplih" mesecih se tu gibljejo okoli 11 stopinj.
Od leta 1948 ta dežela 50.000 človeških (in malce več ovčjih) duš deluje kot samoupravno območje Kraljevine Danske. Ima svoj lastni parlament in svojo zastavo, ni pa članica EU-ja. Uradni jezik je ferski, ki izvira iz stare norveščine, uradna religija, ki igra pomembno vlogo v življenjih Ferčanov, pa evangeličansko-protestantska. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je glavna industrija tu sredi oceana ribolov - za 97 odstotkov izvoza poskrbijo ribji izdelki (kot na Norveškem boste tudi tu ob lesenih kočah takoj zavohali sušene ribe), sledita turizem in volnena industrija.
V spodnji galeriji si oglejte nekaj podob Ferskih otokov - od lesenih ribiških mestec, preprostih cerkvic in s travo poraslih koč do veličastnih pečin, mehko zaobljenih zelenih hribov in bogatega živalskega sveta. Ferske otoke se vsekakor izplača videti.