Lofoti so pravi raj za fotografe - tiste, ki se jim ljubi čakati več dni, da končno posije sonce na njihov motiv ... Foto: RTV SLO/K. S.
Lofoti so pravi raj za fotografe - tiste, ki se jim ljubi čakati več dni, da končno posije sonce na njihov motiv ... Foto: RTV SLO/K. S.

Otočje, na katerem je sonce redkost, a kadar posije, morje okoli zelenih lofotskih otočkov zažari v prodorno turkizni barvi. Če ne bi bil oblečen v volnen puli, bi bil prepričan, da si na kaki rajski tropski obali.

Na Lofotih ni stolpnic, avtocest ali grdih industrijskih mest. Namesto tega je na otočju par ducatov starih ribiških vasic z barvnimi lesenimi hiškami, okrog katerih se širi značilen, ne ravno najbolj prelesten vonj sušenih polenovk.

K. S.


Glavna industrija so polenovke. Na Lofotih imajo aprila celo svetovno ribiško prvenstvo v lovu na njih. Posušeni jeziki polenovk so prava specialiteta, največ rib izvozijo v Španijo in Italijo. Posušene glave zmeljejo v prah, ki ga uporabljajo za pripravo jedi v Nigeriji. Kar koli že mislite o videzu in vonju polenovk, na Lofotih so glavni motiv fotografskih portretov prav one. Foto: RTV SLO/K. S.
Lofoti bi bili lahko popolni za snemalno prizorišče katerega izmed epskih hollywoodskih blockbusterjev - Gospodarja prstanov, na primer. Foto: RTV SLO/K. S.
Ali pa Piratov. Bodimo iskreni - k tejle peščeni plaži, turkiznem morju in vulkanskim vzpetinam manjka samo še Johnny, da bi bila slika popolna. Foto: RTV SLO/K. S.
Na otoku prevladujeta rumena in rdeča barva, zlasti slednja pa ima tradicijo še v starih časih, ko je bila tipična rdeča pravzaprav ostanek železarske industrije in kot taka najcenejša. Foto: RTV SLO/K. S.
Zanimivost, ki te v Skandinaviji najbolj šokira: več zastav kot v zelo patriotskih Združenih državah Amerike. Še sreča, da so skandinavske zastave tako fotogenične. Foto: RTV SLO/K. S.
Po dveh dneh se ti razpadajoče ribe ne zdijo več tako zelo ogabne, čeprav že sanjaš o njih. Foto: RTV SLO/K. S.
Po crknjenih zadevah so popolnoma običajne ovce prava osvežitev. Foto: RTV SLO/K. S.
Tipično norveška je tudi nenavadna strešna kritina v obliki trave. Včasih na strehah lahko vidimo tudi prave cvetlične travnike, zgodi pa se tudi, da požene drevo, ki je nazadnje višje od hiške. Kar v bistvu ni tako težko, saj se Skandinavci v primerjavi s Slovenci omejijo na enonadstropne hiše in se ne trudijo graditi škatlastih grozot, ki bi prerasle sosedovo hišo. Foto: RTV SLO/K. S.
Ena redkih evropskih slikovitih plaž, ki ni napolnjena s turisti, ki spominjajo na pražeče se sardine. Seveda se Lofoti za to lahko zahvalijo le svojim polarnim poletjem. Foto: RTV SLO/K. S.
V nekatere izmed razpadajočih stavb so se naselili galebi, v druge umetniki, v tretje hipiji. A kot tipični Skandinavci Lofotci niso veliki ljubitelji poziranja pred fotografskimi aparati. Foto: RTV SLO/K. S.
Vas Reine naj bi bila uradno najbolj slikovit kraj na Norveškem. Foto: RTV SLO/K. S.
Norveška je država z najbolj razčlenjeno obalo. Včasih je težko vedeti, kje se konča morje in začne reka ter kaj je fjord in kaj jezero. Foto: RTV SLO/K. S.
Suhe polenovke so na številnih hišah bolj okras kot uporabno živilo. Če se zdi nekaterim ljudem nagačena jelenova glava okras, potem so to lahko tudi suhe ribe. Foto: RTV SLO/K. S.