Slap na letališču Čangi v Singapurju. Foto: EPA
Slap na letališču Čangi v Singapurju. Foto: EPA

Letališče Čangi se reklamira kot "destinacija sama po sebi" in ne le kot prometno vozlišče na poti v druge države. "Letališče Čangi je bilo med potniki vedno priljubljeno, a je v obdobju covida-19, ko je število potnikov močno upadlo, nekoliko nazadovalo. Letos se je vrnilo v polnem sijaju," je za CNN dejal Peter Miller iz podjetja Skytrax, ki je na podlagi ocen potnikov z vsega sveta naredilo seznam. Miller je dodal, da to letališče "ponuja nekaj za vsakogar", kar naj bi bilo tudi gonilo njegove stalne priljubljenosti.

Med omembe vrednimi stvarmi na letališču so 40-metrski notranji slap, vrt z metulji in kompleks kinodvoran, poleg tega pa lahko potniki izbirajo med več kot 280 trgovinami in lokali.

Na drugo mesto je letos padlo mednarodno letališče Hamad v Dohi, ki se lahko med drugimi pohvali z brezplačnimi ogledi mesta. Oglede ponuja potnikom, ki na naslednji polet čakajo več kot osem ur. Sledijo letališče Haneda v Tokiu, Incheon v Južni Koreji in pariško letališče Charles de Gaulle. Deseterico zaokrožujejo letališča v Carigradu, Münchnu, Zürichu, Nariti in Madridu.

Letališče Hamad v Dohi so pred lanskim svetovnim nogometnim prvenstvom povečali. Foto: EPA
Letališče Hamad v Dohi so pred lanskim svetovnim nogometnim prvenstvom povečali. Foto: EPA

Pri Skytraxu so podelili še nekaj drugih nagrad. Čangi je obenem postal tudi najboljše letališče v Aziji, zmagovalec v kategoriji najboljših letaliških restavracij in najboljše letališke ponudbe za prosti čas. A to še ni vse, razkošni hotel Crowne Plaza Changi Airport so osmo leto zapored razglasili za najboljši letališki hotel na svetu.

Tudi letališče Hamad se lahko pohvali z nekaj nagradami – za najboljše letališče za nakupovanje, najboljše letališče na Bližnjem vzhodu in najčistejše letališče v regiji. Najčistejše letališče na svetu je tokijska Haneda.

Mednarodno letališče v Bahrajnu je prejelo nagrado za najboljšo dostavo prtljage na letališču, letališče Incheon pa je letališče z najboljšim osebjem in imigracijskimi postopki.

Najboljše letališče v Severni Ameriki je Seattle-Tacoma, v Afriki pa tisto v Cape Townu. New Delhi ima najboljše letališče v Indiji in južni Aziji, letališče El Dorado v Bogoti pa je bilo nagrajeno kot najboljše južnoameriško letališče.

Prvič so podelili tudi nagrado za najboljšo umetnost na letališču, ki so jo izbrali strokovnjaki in ne glas ljudstva. V tej kategoriji so nagradili letališče v Houstonu v ZDA.