Kaj bi vi počeli, če bi bili v letalu kar 19 ur? Foto: Reuters
Kaj bi vi počeli, če bi bili v letalu kar 19 ur? Foto: Reuters
Letalo
Avstralska družba Qantas leti med Perthom in Londonom ter Dallasom in Sydneyjem. Foto: Reuters

Singapurski letalski prevoznik Singapore Airlines je znova vzpostavil najdaljšo neposredno komercialno letalsko povezavo na svetu, ki povezuje singapursko letališče Changi z newyorškim letališčem Newark. Prvi let je trajal 17 ur in 52 minut, dobro uro manj, kot so napovedovali.

Letalo Airbusa je v četrtek popoldne vzletelo z letališča Changi, pristalo pa danes na letališču Newark, poroča britanski BBC.

S tem so se zapisali v letalsko zgodovino, saj so del najdaljšega poleta, ki je bil kadar koli opravljen. Letalska družba Singapore Airlines je sicer poskusno polet na razdalji Singapur–New York uvedla že pred petimi leti, a so ga zaradi naraščajočih cen nafte kmalu ukinili. Tokrat naj bi se povezava obdržala, saj je zanimanje stalne polete izjemno.

Letalski prevoznik je za 15.000 kilometrov dolg polet kupil novo letalo Airbus A350-900 Ultra Long Range, ki je predelano tako, da ima namesto običajnih 253 le 161 sedežev – 67 jih bo sedelo v poslovnem razredu, 95 pa v ekonomskem razredu premium. Prva skupina je med skoraj 18-urnim poletom dobila dva obroka ob tisti uri, kot so si zaželeli, pijača jim je bila na voljo ves čas. Predvsem pa jih je od tistih v ekonomskem razredu ločilo to, da jim je bila na voljo tudi postelja.

Severnotihomorska pot
Airbus je letel po severnotihomorski poti (NOPAC) – čez Japonsko, severni Tihi ocean, Aljasko in Kanado.

Polet je bil razprodan, na krovu je bilo 150 potnikov, največ je bilo poslovnežev, po pionirskem letu pa Singapore Airlines tovrstno povezavo načrtuje trikrat tedensko. Cena za enosmerno vozovnico v povprečju stane okoli 1.500 evrov.

Letalo ima tudi nekoliko večja okna od običajnih, višji strop in širši trup. Na krov sta se vkrcali dve posadki, torej tudi dva pilota, ki bosta imela v New Yorku na voljo tri noči za počitek, preden bosta odletela nazaj v Singapur. Za potnike je skrbela 13-članska kabinska posadka. Potniki so si čas v zraku lahko skrajšali s pestro izbiro filmov, izbirali so lahko tudi med najnovejšimi filmi Oceanovih 8 in Neverjetni 2, nadaljevankami in glasbo, na voljo so imeli za 1.200 ur programa. Brezžična povezava jim je bila na voljo le za doplačilo.

Drugo najdaljšo neposredno linijo na svetu ima Qatar Airlines, povezuje Auckland in Doho, letalo pa jo preleti v 17 urah in pol. Tretjo najdaljšo povezavo ima avstralska letalska družba Qantas. Let povezuje Perth in London, letalo pa zanj potrebuje 17 ur.