Letališče v Frankfurtu se septembra ni uvrstilo med deseterico najprometnejših letališč. : EPA
Letališče v Frankfurtu se septembra ni uvrstilo med deseterico najprometnejših letališč. : EPA

Države si prizadevajo, da bi kar najbolj omejile širjenje okužb z novim koronavirusom, zato pa uveljavljajo številne ukrepe na področju potovanj. "Kot se zadeve razvijajo, je potniški letalski promet na poti k novemu padcu, podobnemu tistemu iz drugega letošnjega četrtletja, ko je bil medletni padec števila potnikov 96-odstoten," je zapisal generalni direktor ACI Europe Olivier Jankovec in opozoril, da letalski prevozniki na začetku zimske sezone še naprej krčijo načrtovano zmogljivost, saj se omejitveni ukrepi po Evropi spet zaostrujejo.

Zdravstveni in varnostni ukrepi pa tako, kot ugotavljajo na Mednarodni zvezi letališč (ACI), še naprej dušijo potniški letalski promet v Evropi. Število potnikov na letališčih je, upoštevajoč podatke do vključno sredine novembra, medletno manjše za 81 odstotkov.

Najbolj prizadeta so letališča v Švici in Veliki Britaniji, kjer je padec 86-odstoten. Nekoliko bolje se držijo letališča v drugih delih Evrope, kjer je upad 59-odstoten. Manjše posledice pandemije novega koronavirusa pa so vidne na ruskih in turških letališčih, v sporočilu za javnost navaja evropska veja ACI.

Lestvica desetih najbolj prometnih letališč se je spremenila

Po podatkih ACI-ja za september je bilo na vrhu letališče v turški Antalyji, prek katerega je letelo malo več kot 2,25 milijona potnikov. Sledili sta obe moskovski letališči – Šeremetjevo s skoraj 2,16 milijona potnikov in Domodedovo z 2,07 milijona potnikov ter veliko novo carigrajsko letališče z 1,81 milijona potnikov. Londonski Heathrow, ki je običajno najbolj prometno evropsko letališče, je bil šele na 10. mestu z nekaj manj kot 1,26 milijona potnikov. Neposredno pred njim sta amsterdamski Schiphol in pariški Charles de Gaulle, Frankfurt pa se med deseterico sploh ni uvrstil.

V devetih mesecih skupaj je na vrhu še vedno Heathrow z 80,89 milijona potnikov. Charles de Gaulle je tako s 76,17 milijona potnikov na drugem mestu, Schiphol pa tretji z 71,71 milijona potnikov. Četrti je Frankfurt, sledi mu novo carigrajsko letališče. V deseterici so še letališča v Madridu, Barceloni, moskovsko Šeremetjevo, München in londonski Gatwick.