Avstralca Mark Toot (levo) in Kathy Ruthuen ter Novozelandec Eoin M Pherson. Z rikšami bodo tekmovali ljudje 12 različnih narodnosti. Foto: EPA
Avstralca Mark Toot (levo) in Kathy Ruthuen ter Novozelandec Eoin M Pherson. Z rikšami bodo tekmovali ljudje 12 različnih narodnosti. Foto: EPA

Dogodek s tuk tuk-i je organizirala Zveza držav Jugovzhodne Azije (Asean). Gre za dobrodelno tekmovanje, saj bodo poskusili zbrati nekaj denarja za dobrodelne namene in pokazati, da so narodi na območjih, ki jih združuje Asean, povezani med sabo. Asean si prizadeva za izboljšanje prometnih, kulturnih in gospodarskih povezav na jugovzhodnem območju.

Vsako azijsko trikolesno vozilo bo opremljeno z motorjem (največja hitrost vozila bo okoli 50km/h), tako da jih tekmovalcem ne bo treba vleči, kot je to potrebno pri rikšah. Tekmovalci bodo 3.000 kilometrov dolgo potovanje začeli v Džakarti, nadaljevali pa prek Sumatre, naprej do Malezije in Tajske. Do Bangkoka morajo prispeti najpozneje do 30. oktobra.

Nekaj tekmovalcev je bilo že pred začetkom zaskrbljenih, ali jim bo ta podvig uspel, saj tuk tuk-i niso najprimernejše vozilo za dolge razdalje. Skrbijo pa jih tudi poplave v bližini Bangkoka. Vendar vseeno vztrajajo: "Uspelo nam bo," je povedal Avstralec Mark Poot.

Z vsakim tuk tuk-om bo potovala skupina največ štirih ljudi. Kako se bodo znašli na poti, pri iskanju prenočišč, zbiranju denarja in popravilih vozil, je odvisno samo od njih, saj so od organizatorjev dobili le nekaj nasvetov za pot in tuk tuk.

Prvi dan so se za nekatere ekipe že začele težave. Dvema ekipama se je snelo kolo, nekaterim so se pokvarile luči, nekateri so zašli s poti ... "To je vse del avanture," pa je dodal Poot.