Singapursko letališče Čangi je lovoriko najboljšega osvojilo že štirikrat. Foto: Reuters
Singapursko letališče Čangi je lovoriko najboljšega osvojilo že štirikrat. Foto: Reuters
Najboljše evropsko letališče: amsterdamski Schiphol. Foto: Reuters

Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot 12 milijonov letalskih potnikov iz 108 držav, zajela pa je 395 letališč, je na prvo mesto postavila singapursko letališče Čangi (že četrtič v 14 letih), sledi mu južnokorejsko letališče Inčeon, na tretjem mestu pa je pristalo najboljše evropsko letališče - amsterdamski Schipol.

Na četrtem mestu je nato letališče v Hongkongu (tamkajšnji hotel Regal Airport je bil imenovan za najboljši letališki hotel), na petem glavno pekinško letališče, na šestem pa letališče v Münchnu (ta se lahko pohvali z najboljšo gostinsko ponudbo - med drugim ima celo pivski vrt in lastno pivovarno).
Slaba predstava severnoameriških letališč
Edino severnoameriško letališče v prvi deseterici je Mednarodno letališče v kanadskem mestu Vancouvru, medtem ko je najboljše ameriško šele na 30. mestu (Mednarodno letališče Cincinnati/Northern Kentucky).
Ob tem velja še izpostaviti, da je Mednarodno letališče Hongkong osvojilo lovoriko najboljšega kar osemkrat in da je samo eno neazijsko letališče v preteklosti pristalo na vrhu seznama - to je bil amsterdamski Schiphol leta 1999, ko so prvič podelili nagrade.
Regionalni zmagovalci so: Mednarodno letališče Cape Town (Afrika), Mednarodno letališče Lima Jorge Chavez (Južna Amerika), Panama Tocumen (Srednja Amerika) in Mednarodno letališče Abu Dabi (Bližnji vzhod).
Seznam prvih 10:
1. Čangi, Singapur (najboljše letališče za prosti čas, Crowne Plaza Changi Airport pa je peti najboljši hotel)
2. Mednarodno letališče Incheon (najboljše letališče za prestopne polete)
3. Schipol, Amsterdam
4. Mednarodno letališče Hongkong (Regal Airport je najboljši letališki hotel)
5. Mednarodno letališče Peking (Langham Place Beijing je drugi najboljši letališki hotel)
6. München (najboljša gostinska ponudba)
7. Zürich (najboljše ravnanje s prtljago)
8. Mednarodno letališče v Vancouvru
9. Haneda, Tokio (najčistejše letališče na svetu)
10. Heathrow, London (najboljše nakupovalne možnosti na letališču, Sofitel London Heathrow pa je šesti najboljši letališki hotel).