Vse več potnikov se pri poletih z nizkocenovniki odloča za zgolj ročno prtljago, da tako prihranijo kar nekaj denarja za doplačila. Foto: EPA
Vse več potnikov se pri poletih z nizkocenovniki odloča za zgolj ročno prtljago, da tako prihranijo kar nekaj denarja za doplačila. Foto: EPA

Britanski nizkocenovnik je namreč sporočil, da na nekaterih svojih linijah preprosto nima dovolj prostora za vso prtljago, zato se je odločil omejiti velikost ročne prtljage, ki bo morala biti zdaj kar 37 odstotkov manjša od trenutne velikosti.

Nove mere - 50 x 40 x 20 centimetrov (prej so te znašale 56 x 45 x 25 cm) - bodo začele veljati 2. julija. Ob tem potnike še enkrat opozarjajo, da velikost zajema tudi ročaje, žepe in koleščke.

"Razmeroma majhna sprememba"
"Z novim pravilom bodo potniki lahko pomirjeni, da bo njihova prtljaga lahko potovala z njimi v kabini. Nova pravila o prtljagi so transparentna in pravična do vseh strank in rezultat poglobljene raziskave uporabnikov," so zapisali na spletni strani easyJeta.

In še: "Gre za razmeroma majhno spremembo, a naša statistika kaže, da potrebujemo le majhno skrčenje števila večjih kosov ročne prtljage za občuten učinek število kosov prtljage, ki bi jih sicer morali preložiti tik pred vrati za vkrcanje."

Za ročno prtljago potnikom easyJeta (in večini nizkocenovnikov) ni potrebno doplačati, medtem ko jih doplačilo za večjo prtljago navadno pride dražje od cene same letalske karte.