Kuba ima eno največjih zbirk klasičnih ameriških avtomobilov, ki so še vedno v uporabi. Foto: EPA
Kuba ima eno največjih zbirk klasičnih ameriških avtomobilov, ki so še vedno v uporabi. Foto: EPA

Avtomobili so najbolj dragoceni (no, skoraj edini) luksuzni predmeti na Kubi, veščine in orodje, potrebni za vzdrževanje teh jeklenih konjičkov, pa so lahko zagotovilo za donosen posel. Poslovne skrivnosti iz mehaničnih delavnic očetje prenašajo na sinove skozi generacije. Kubanci so postali pravi mojstri, ki znajo popraviti skoraj vsako težavo teh avtomobilskih starodobnikov.

Za večino Kubancev so avtomobili glavni vir dohodkov, saj lahko z njimi prevažajo turiste in jim zaračunajo tudi do 50 dolarjev na dan, kar je zajetna vsota, če upoštevamo, da povprečen Kubanec zasluži od 15 do 25 dolarjev na mesec.

Romantični spominki iz preteklosti
Do revolucije v 60. letih je bila Kuba največji uvoznik ameriških avtomobilov, predvsem velikanskih "požeruhov" bencina, ki tehtajo več ton in bi bili v domovini le še romantični spominki iz preteklosti. Po uvedbi embarga je na Kubo sicer prišlo še nekaj avtomobilov iz drugih držav - največ iz Rusije -, a mnogi od njih so zdržali le nekaj let.

Kubanci se vse bolj zavedajo vrednosti teh "oldtajmerjev", še posebej, ko ameriške turiste, ki se jim nekako uspe pretihotapiti na Kubo, zajame nostalgija. Obstajajo že podjetja, ki takšne avtomobile izposojajo turistom. Ameriški avtomobilski navdušenci dodajajo, da bi bila, če bo nekoč spet dovoljeno trgovanje med Kubo in ZDA, lahko ta karibska država odličen trg za ameriške rezervne dele.