Titanik II naj bi bil skoraj identičen izvirniku. Foto: Reuters
Titanik II naj bi bil skoraj identičen izvirniku. Foto: Reuters
Clive Palmer ne želi izdati, koliko ga bo Titanik II stal. Foto: Reuters
Tudi bazen bo na las podoben izvirnemu. Foto: Reuters

Po besedah Cliva Palmerja, avstralskega milijarderja, ki finančno podpira gradnjo Titanika II, so že prejeli prve prijave za mesto. "Nekateri od kandidatov so kapitani ladij za križarjenje, nekateri pa kapitani tankerjev," je povedal za časnik The Australian. "Ampak zame je ena najboljših služb na Titaniku II direktor dejavnosti, saj je na krovu na voljo toliko dejavnosti in toliko različnih idej. Krasno se bomo zabavali in prirejali vse mogoče dogodke."

"Še ena krasna služba je vodja za hrano in pijačo, saj je jedilnike Titanika II sestavilo 68 chefov. Kulinarična ponudba leta 1912 je bila v povsem drugačnem slogu kuhanja kot danes, zato menim, da je to super služba," je povedal Palmer.
Ob tem je dodal, da bodo plače podobne tistim na drugih velikih ladjah za križarjenje. "Bo pa prav gotovo določena mera prestiža reči, da si delal na Titaniku II. Osebje bo imelo večerje v prvem razredu z 20 jedmi, nastanjeni pa bodo v kabinah višje kakovosti od potnikov. Mislim, da se bodo zaljubili in se poročili. To bo ladja, polna ljubezni."

Milijon dolarjev za krstno vožnjo
Palmer je svojo namero, da zgradi repliko Titanika, razkril lani, februarja letos pa je predstavil podrobnejše načrte. Ob tem je dramatično izjavil, da bo Titanik II "ladja miru". Izvirna ladja je potonila leta 1912, pri tem pa je umrlo 1.523 potnikov in članov posadke, vključno s kapitanom Edwardom Smithom.
Po Palmerjevih besedah izvirni Titanik "predstavlja duha človeka. Duha ljubezni. Upanje za mir na Zemlji, ki ga imajo vsi ljudje. Titanik prihaja iz časa, ko je bil svet drugačen. Ko je bila drugačna kultura in način življenja. Ko so ljudje bolj sodelovali. In, kot nas spominja James Cameron ... My heart will go on (naslov pesmi iz filma Titanik, op. a.)".

Po poročanju medijev naj bi nekateri premožni Američani ponudili kar milijon dolarjev zato, da bi bili lahko potniki na krstni plovbi od Southamptona do New Yorka, ki je načrtovana za konec leta 2016. Ladja bo zgrajeno tako, da bo čim bolj spominjala na izvirnik, edina nadgradnja bodo klima, bolnišnica in pristajališče za helikopterje. Palmer trdi, da na Titaniku II ne bo televizije ali dostopa do spleta, potnikom pa bodo priskrbeli zgodovinske kostume, če bi se želeli obleči kot potniki izvirnega Titanika.

(Skoraj) vse kot leta 1912
Kot leta 1912 bodo trije razredi, potnikom pa mešanje ne bo dovoljeno. Še celo telovadnica in bazen bosta skoraj identična tistima z izvirnika. Bo pa ključna nadgradnja število rešilnih čolnov. Titanik, na katerem je bilo 2.224 potnikov in članov posadke, je potonil 15. aprila 1912, potem ko je na svoji krstni vožnji zadel ob ledeno goro.
Ladja je imela 16 lesenih rešilnih čolnov, ki so zadostovali zgolj za tretjino potnikov. Nova ladja bo imela 2.435 potnikov in 900 članov posadke, na rešilne čolne bodo lahko spravili 2.700 ljudi. Na rešilne splave jih bo šlo lahko še 800.

Palmer, katerega premoženje je revija Forbes lani ocenila na 795 milijonov, sam pa se razglaša za milijarderja, ne želi izdati, koliko ga bo projekt stal. Obogatel je z rudarstvom, danes pa ima v lasti več počitniških letovišč.