Poletni vozni red na brniškem letališču prinaša več novosti. Foto: BoBo
Poletni vozni red na brniškem letališču prinaša več novosti. Foto: BoBo
Potnik na letališču

Ljubljana bo poleti povezana z več destinacijami kot lani, so sporočili z Aerodroma Ljubljana. Danes v letalskem prometu začenja veljati poletni vozni red, ki prinaša več novosti tudi na ljubljansko letališče.

Z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana bodo lahko potniki z več kot 160 rednimi poleti tedensko potovali neposredno na 27 evropskih destinacij, ki jih bo zagotavljalo devet rednih letalskih prevoznikov.

Z brniškega letališča Jožeta Pučnika bo po novem letel švicarski prevoznik Swiss, Turkish Airlines povečuje število letov do Istanbula, medtem ko Adria Airways uvaja lete v Stockholm in Berlin, iz Maribora pa tudi linijo v London.

Adria Airways, ki bo Ljubljano še naprej povezovala z glavnimi evropskimi prestolnicami, bo v Stockholm letela dvakrat tedensko – ob torkih in četrtkih. Prvi polet v švedsko prestolnico je predviden 23. aprila, prvi let v Berlin, kamor bodo leteli ob ponedeljkih, sredah in petkih, pa naj bi opravili 24. aprila. Adria Airways poleg tega krepi tudi prisotnost v albanski Tirani in poljskem Lodžu.

Swiss Air bo med Ljubljano in Zürichom letel dnevno, prvič že danes. Turkish Airlines bo sedmim tedenskim frekvencam na liniji Ljubljana–Carigrad dodal še tri, v poletni sezoni pa se na Brnik s štirimi tedenskimi leti v Helsinke vrača tudi Finnair.

Drugi prevozniki ohranjajo isti obseg letenja. Z Air Serbia je desetkrat tedensko mogoče poleteti v Beograd, z Air France pa vsak dan v Pariz. Število poletov v London ohranjata tudi nizkocenovnik Easyjet in Wizz Air. Slednji v istem obsegu nadaljuje tudi polete v Bruselj. Poleti bo Ljubljana petkrat na teden povezana še s Podgorico, kamor leti Montenegro Airlines.

Iz Maribora v London
Pisali smo že, da bo slovenski letalski prevoznik Adria Airways iz Maribora od 1. junija trikrat tedensko – ob ponedeljkih, torkih in četrtkih zvečer – letel tudi v London na letališče Southend. Potnikom bodo letalske karte na voljo po zelo ugodnih cenah, dogovor o letenju iz Maribora pa za zdaj velja do konca septembra.

V poletnih mesecih bosta iz Maribora poleg Adrie leteli tudi družbi Freebird in Aegean, in sicer več kot že dve leti uveljavljenih čarterskih poletov turističnih agencij. Obstaja še nekaj možnih skorajšnjih linij, saj so bili nedavno v Bakuju, kjer so govorili o možnostih povezave z azerbajdžansko prestolnico.

"Kar 3000 do 4000 ljudi od tam letno pride samo v Rogaško Slatino, kjer so za takšno linijo tudi najbolj zainteresirani. To je realen načrt, ki bi ga lahko uresničili še letos, ob tem pa je veliko zanimanja lokalnega turističnega gospodarstva še za redno povezavo z Rusijo, o kateri smo se že začeli pogovarjati z Adrio," je dejal direktor Aerodroma Maribor Marko Gros.

Kam v Rusijo bi leteli, je po njegovem še stvar dogovora, saj bodo izbrali najbolj rentabilno lokacijo, glede na interes domačih turističnih ponudnikov. V prihodnje računajo še na nekaj destinacij po Evropi, kamor bi Adria letela kot nizkocenovnik, saj ji po Grosovih besedah lahko zagotovijo konkurenčne cene letaliških storitev v primerjavi s sosednjimi letališči.