Lufthanso skrbijo nizkocenovni letalski prevozniki v evropskem letalskem sektorju in konkurenti na medcelinskih poletih. Foto: EPA
Lufthanso skrbijo nizkocenovni letalski prevozniki v evropskem letalskem sektorju in konkurenti na medcelinskih poletih. Foto: EPA

"Prihodnje leto bomo zagnali nov program za okrepitev produktivnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v internem glasilu Lufthanse zapisal glavni izvršni direktor družbe Christoph Franz. Podrobnosti sicer še oblikujejo, za ta korak pa so se v družbi odločili ob pešanju svetovnega gospodarstva, zaostrene konkurence in visokih cen goriva, ki so zarezali v dobiček. "V prihodnje se bomo soočali s pritiski nizkocenovnih letalskih družb v evropskem letalskem sektorju in konkurenti na medcelinskih poletih," je še opozoril.

Kot je pojasnil Franz, bodo sicer letošnje leto sklenili z dobičkom iz poslovanja, a ta ne bo dovolj visok, da bi v prihodnje zajamčil delovna mesta v družbi. Zato bodo v srednjeročnem obdobju potrebovali veliko višjo dobičkonosnost. Lufthansa bo po načrtih letos ustvarila več kot 500 milijonov evrov dobička iz poslovanja, kar je manj od sprva predvidene ocene. Družba je namreč pričakovala, da bo letos presegla v letu 2010 ustvarjeni dobiček iz poslovanja - takrat je ta znašal 876 milijonov evrov.

Zdajšnji varčevalni načrt, ki ga je družba zagnala v letu 2009, se bo iztekel do konca leta. Lufthansa sicer pričakuje, da bo iz naslova krčenja stroškov privarčevala načrtovano milijardo evrov.