Ryanair pogosto razburi potnike s svojimi strogimi pravili glede ročne prtljage. Foto: Reuters
Ryanair pogosto razburi potnike s svojimi strogimi pravili glede ročne prtljage. Foto: Reuters

Irski nizkocenovni prevoznik je svoj pravilnik o prtljagi nazadnje spremenil januarja, a zdaj pravi, da je praksa, ki je omogočala potnikom, da svojo ročno prtljago pri vratih predajo brezplačno, še vedno povzročala zamude.

Težava je, da vse več potnikov potuje z večjimi kosi ročne prtljage, da bi se izognili doplačilom, zato tudi prtljažnega prostora nad sedeži ni več dovolj, piše Guardian.

Potniki bodo sicer še vedno lahko na letalo vzeli en manjši kos prtljage brezplačno, a mora biti dovolj majhen, da se ga pospravi pod sedež.

Omejeno število potnikov, ki za šest evrov rezervirajo prednostno vkrcavanje, bo lahko na krov vzelo manjši kovček.

Trdijo, da večina ne bo prizadetih
Da pa Ryanair ne bi popolnoma razjaril svojih strank, bodo znižali ceno za manjše kose prijavljene prtljage – tako bodo za vsak kos, lažji od 10 kilogramov, ki ga bodo oddali, namesto 25 evrov plačali 8.

Iz letalske družbe so sporočili, da večine potnikov sprememba pravilnika o prtljagi ne bo prizadela, češ da jih 30 odstotkov že tako ali tako kupuje prednostno vkrcavanje, še 30 odstotkov pa jih potuje samo z eno manjšo torbo.

"Ta nova politika bo pospešila vkrcavanje in zmanjšala zamude poletov. 60 odstotkov strank te spremembe ne bodo prizadele, za preostalih 40 odstotkov pa pričakujemo, da bodo bodisi izbrali nakup prednostnega vkrcavanja bodisi 10-kilogramsko prtljago ali pa bodo potovali samo z eno manjšo torbo," je sporočil Kenny Jacobs, tržni direktor pri Ryanairu.

Pri Ryanairu sicer že dalj časa iščejo rešitev za težave s prtljago in ročno prtljago.