Stevens, ki je Slovenijo obiskal skoraj petdesetkrat, poudarja slovenska unikatna doživetja in trajnostni pristop k turizmu. Prejemnik naziva Ambasador slovenskega turizma 2020 Stevens je v nabor najbolj navdihujočih destinacij Evrope uvrstil sedem krajev oziroma pet destinacij: Bled in Bohinj, dolino Soče, Ljubljano, Goriška brda ter Podčetrtek in Rogaško Slatino.

Stevens je lani izdal globalno različico knjige Wish You Were Here z izborom 50 svetovnih destinacij, med katerimi so bili slovenski Bled in Bohinj, Ljubljana ter dolina Soče. Knjiga, ki je bila razprodana v šestih mesecih, je navdihnila evropsko različico, ki je izšla letos. Ne gre za klasičen vodnik, saj Stevens predstavi osebnost, razpoloženje, odpornost in pot do uspeha vsakega od izbranih krajev, med drugim poudarja urednik pri CBS Newsu Peter Greenberg.

"Zaljubil sem se v vašo državo," je na predstavitvi knjige v Ljubljani poudaril Stevens in dodal, da je v Sloveniji našel številne prijatelje. Med slovenskimi biseri je med drugim poudaril arhitekturo Jožeta Plečnika, glasbo Giuseppeja Tartinija, bronasta vrata stolnice v Ljubljani, spominsko cerkev Svetega Duha v Javorci, mariborsko staro trto, pivo malih in velikih pivovarn in ljudi, kot so denimo Martin Strel, Goran Dragić in Iztok Čop. "Mislim, da so vaša unikatna doživetja Slovenia Unique Experiences na svetovni ravni, podprta s podporo in vizijo Slovenske turistične organizacije," je naštel.

Vse destinacije, predstavljene v knjigi, so prestale tudi ocenjevanje po modelu podjetja Stevens & Associates, ki prepoznava najboljše prakse v razvoju destinacij in kompetentnosti destinacijskih organizacij. Od 190 mogočih točk so jih destinacije v knjigi morale doseči vsaj 160. Sicer pa gre za večinoma manjše destinacije, ki jih je enostavno razumeti in kjer vlada duh sodelovanja. Stevens poudarja še jasno vizijo, močno voditeljstvo, inovativne pristope, vlaganje v kadre v turizmu in spoštovanje lokalnih prebivalcev.

Pak: Stevens Slovenijo občuduje že več kot 60 let

"Zagotovo je to izjemno velika priložnost za predstavitev Slovenije, slovenskega turizma, tudi naše usmerjenosti v trajnost," je o dobri zastopanosti slovenskih destinacij v obeh knjigah Wish You Were Here dejala direktorica STO-ja Maja Pak. "Ker je Terry Stevens zelo priznan mednarodni strokovnjak, verjamem, da bo imela promocija skozi njegovi knjigi izjemno velik uspeh," je dodala.

Pak je ob tem spomnila, da Stevens Slovenijo občuduje že več kot 60 let. "Je izjemen sogovornik in svetovalec, ki nenehno spremlja naše delo, zlasti usmerjanje v destinacijski menedžment, trajnost, v zadnjem obdobju tudi nove kazalnike uspešnosti turizma," je pojasnila. Tudi zato si je Stevens lani prislužil naziv ambasadorja slovenskega turizma, ker pa je v letu 2020 zaradi covida-19 nagrajencu niso mogli izročiti, so to slovesno storili danes.

"Gostje, ki zahajajo v Brda, postajajo naši prijatelji"

"Zagotovo je to še ena potrditev, da je strategija razvoja turizma v Brdih nastavljena na pravi način," je uvrstitev v knjigo ocenila direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec. "Gre za priznanje na svetovni ravni, ki pomeni, da nam je v zadnjih letih uspelo umestiti Brda kot uspešno turistično destinacijo. To je tudi potrditev, da smo zelena, trajnostna in butična destinacija in da v ospredje postavljamo človeka. Gostje, ki zahajajo v Brda, postajajo naši prijatelji," je dejala.

Po njenih besedah odlično izhodišče za razvoj Brd predstavljajo naravne danosti in "briški človek, ki je trmast in vztrajen, hkrati pa inovativen". "V Brdih smo pred desetletji kot glavno gospodarsko panogo prepoznali kmetijstvo, primarno vinogradništvo, po najboljših vinih smo prepoznani po vsem svetu. Temu smo pred 30 leti dodali turizem in z roko v roki uspešno peljemo zgodbo razvoja destinacije v turističnem smislu," je še poudarila.

Slovenija med 50 destinacijami sveta