Zdravko Počivalšek, Maja Pak, Andrej Prebil, Drago Bulc, Blaž Cvar in Pavle Hevka. Foto: STO
Zdravko Počivalšek, Maja Pak, Andrej Prebil, Drago Bulc, Blaž Cvar in Pavle Hevka. Foto: STO

Vsi najpomembnejši deležniki s področja turizma in gostinstva, med njimi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenska turistična organizacija (STO), Turistično-gostinska zbornica Slovenije (TGZS), sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ter Turistična zveza Slovenije (TZS), so tudi letos skupaj pripravili Dneve slovenskega turizma, osrednji strokovni dogodek panoge, ki bo v Postojni.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci v Ljubljani ob napovedi dogodka poudaril "iskren in močno povezan partnerski odnos" med politiko in turističnim gospodarstvom v času epidemije. Zatrdil je, da je vlada "pravočasno in s pravimi ukrepi" naslovila probleme, ki jih je prinesla koronska kriza. "Tako je panoga težko krizo preživela in je pripravljena na ponovno okrevanje," je dejal Počivalšek. Spomnil je, da sta turizem in gostinstvo od izbruha koronske krize prejela milijardo evrov pomoči, za prihodnje mesece pa je med drugim napovedal vsaj 200 milijonov evrov naložbenih sredstev.

Tako je v pripravi nov razpis za lažje spopadanje podjetij s posledicami epidemije. "Z njim želimo pomagati zlasti trem segmentom, ki nam jih ni uspelo zajeti z dosedanjimi ukrepi, to so mestni hoteli, receptivne agencije in industrija srečanj," je pojasnil minister.

V okviru Dnevov slovenskega turizma so vsako leto podeljena priznanja tistim, ki so še posebej zaslužni za rast ugleda in prepoznavnosti Slovenije kot odlične turistične destinacije, njihov prispevek k razvoju in promociji turizma pa ima posebno težo.

In kdo so nagrajenci?

Kristalni Triglav za osebnost leta 2021: Luka Dončić

Ambasador slovenskega turizma 2021: Mark Cuban

Sejalec 2021: Fish & Fly Trio, prijavitelj Zavod OTIS

Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma: Lidija Koren

Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu: Jožef Žabar, Restavracija Primula

Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije: Zlatko Kavčič, predsednik TD Lesce

Kristalni Triglav 2021: Fraport Slovenija upravljavec Letališča Ljubljana

Razpisi za gorske centre, nastanitvene zmogljivosti, javno turistično infrastrukturo ...

V mesecu dni se obeta tudi 50 milijonov evrov vreden razpis za razvoj gorskih centrov, razdeljenih je več kot pet milijonov evrov za planinske koče, iz sredstev sklada za okrevanje in odpornost bo do prihodnjega poletja razpisanih 69 milijonov evrov za nastanitvene zmogljivosti in 10 milijonov evrov za javno turistično infrastrukturo. 47 milijonov evrov bosta gospodarsko in kulturno ministrstvo namenila za obnovo kulturne dediščine, milijon evrov bo namenjen za nadgradnjo Zelene sheme slovenskega turizma.

Dosedanji ukrepi so panogi omogočili preživetje, zdaj pa bo državno pomoč treba usmeriti v okrevanje in razvoj, je poudaril Počivalšek. "Turizem v postcovidnem obdobju bo drugačen. Na prvem mestu bo zdravje. Dolžni smo zagotoviti zdravo, dobro in varno počutje gostom, svojim zaposlenim in prebivalcem turističnih krajev," je še dejal.

Dnevi slovenskega turizma v znamenju preoblikovanja turizma

Direktorica STO-ja Maja Pak je povedala, da se do konca leta Sloveniji obeta okoli 11-odstotna rast turističnih prihodov glede na lansko leto, a bo to še vedno krepko pod ravnjo iz leta 2019. V prvih osmih mesecih je število tujih gostov glede na primerljivo obdobje lani poraslo za 15 odstotkov, glede na 2019 pa je manjše za 66 odstotkov. Domačih gostov je glede na lani 12 odstotkov manj, a 10 odstotkov več kot leta 2019. Skupaj je prihodov letos odstotek manj kot lani in 48 odstotkov manj kot 2019.

Na Dnevih slovenskega turizma se bodo udeleženci posvetili temi preoblikovanja slovenskega turizma, ki mora postati še bolj trajnosten in digitaliziran. Ambicija je prebiti se med pet najbolj digitalno naprednih destinacij v Evropi, je poudarila Pak. V središču bodo tudi digitalno tržništvo in novi kazalniki uspešnosti v turizmu. "Vemo, da je spremljanje prihodov, prenočitev, potrošnje, BDP-ja, nujno in pomembno, ni pa zadostno," je dejala Pak.

Dnevi slovenskega turizma

Velik napredek slovenske gastronomije

Del Dnevov slovenskega turizma bo tudi letos Turistično-gostinski zbor, ki ga pripravlja TGZS. Predsednik zbornice Andrej Prebil je opozoril na že tradicionalna tekmovanja, kot so priprava jedi, postrežba, priporočanje in poznavanje vin ter mešanje pijač, med novostmi pa so priprava jedi v ponvi (big pan), postrežba sira s pivom in priprava burgerja. Prijavljenih je 110 tekmovalcev, 10 je osnovnošolskih ekip.

Pomen odličnih kadrov je poudaril predsednik sekcije gostinstva in turizma pri OZS-ju Blaž Cvar, ki je spomnil, da brez teh tudi kakovostne turistične in gostinske ponudbe ne bo. Poudaril je napredek slovenske gastronomije, ki ga priznavajo tudi mednarodni vodniki, denimo Michelin in Gault & Millau. A ne le visoka kulinarika, gostinski lokali vseh vrst so nepogrešljiv del vsakega okolja, je prepričan. Predsednik TZS-ja Pavle Hevka pa je spomnil na 30. tekmovanje Moja dežela, lepa in gostoljubna. Letošnje nagrade bodo podelili v sredo.

Letošnji Dnevi slovenskega turizma bodo potekali v hibridni obliki, torej v živo in po spletu, v sredo in četrtek v Postojni.