Za čezmejno kolesarsko turo želijo, da postane del ponudbe čezmejnega geoparka na Krasu (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Za čezmejno kolesarsko turo želijo, da postane del ponudbe čezmejnega geoparka na Krasu (fotografija je simbolična). Foto: BoBo

V sklopu italijanskega znanstvenega festivala Settimana del Pianeta Terra so partnerji projekta GeoKarst izvedli tri geološko obarvane kolesarske ture, med katerimi je bila tudi čezmejna; zanjo želijo, da postane del ponudbe čezmejnega geoparka na Krasu.

V geoparku, ki je bil na lokalni ravni ustanovljen leta 2018, sodeluje pet slovenskih in 12 italijanskih občin z območja Krasa.

Projekt GeoKarst je po navedbah vodje projekta GeoKarst Katje Fedrigo nadaljevanje 20-letnega prizadevanja lokalnih skupnosti za povezovanje čezmejnega območja matičnega Krasa in je nadaljevanje oz. izvedbeni del strateškega projekta Kras-Carso. Geopark je sicer ena od številnih predlaganih rešitev, ki ne prinaša dodatnih omejitev in najbolj sovpada z edinstveno geološko dediščino planote Kras, po kateri so poimenovane vse pokrajine na svetu s podobno sestavo tal, kot tudi njihovi naravni pojavi.

To je sicer tretji geopark v državi in drugi čezmejni park v Sloveniji.

Partnerji projekta GeoKarst bodo pripravili tudi prijavo za vključitev geoparka v svetovno mrežo geoparkov pod okriljem Unesca. Trenutno se trudijo ustreči vsem merilom, ki so potrebna za to.

Novi geopark na Krasu bo deloval na podlagi čezmejnega upravljavskega načrta, s čimer bo dosežena trajnost projekta, ohranjenost dediščine, povezanost ponudbe in povezanost lokalnih deležnikov z obeh strani meje.