Maraton Franja je vrhunec rekreativne kolesarske sezone v Sloveniji. Foto: BoBo
Maraton Franja je vrhunec rekreativne kolesarske sezone v Sloveniji. Foto: BoBo
RTV-jeva ekipa na 32. maratonu Franja
Pedala je zavrtela tudi ekipa RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Sabrina Povšič
Na Maratonu Franja slavila Chiminello in Svetikova

Kolesarji so krožno turo začeli ob 9. uri v prestolnici, pot pa jih je naprej vodila po ustaljeni trasi, mimo Vrhnike, Logatca, Godoviča, Idrije, Cerknega, Kladja, Sovodenja, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane.

Ob 10.30 so se kolesarjem na 97-kilometrski progi od Ljubljane, Dobrove, Horjula, Vrzdenca, Lučine, Gorenje vasi, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane pridružili še udeleženci Malega Maratona Franje.

Na obeh maratonih, na veliki in mali Franji, je skupaj tako kolesarilo okoli 3.400 udeležencev.

Zmagovalec maratona Franja je Italijan Andrea Chiminello, 156-kilometrsko dirko pa je na drugem mestu končal Slovenec Matej Lovše. Mali maraton Franja (97 km) pa je dobil Italijan Sandro Zambolin.

Novi državni prvaki v kronometru
Tridnevni kolesarski praznik so tudi letos odprli tekmovalci v kronometru oziroma vožnji na čas, v kateri so se pomerili tako rekreativni kot profesionalni kolesarji, saj dirka šteje za državno prvenstvo. Naslov pri moških je osvojil kolesar Adrie Mobila Klemen Štimulak, pri ženskah pa si je naslov priborila Sara Frece (Polet).

Svetovno prvenstvo bo avgusta v Ljubljani
V soboto so prireditelji izpeljali še 25-kilometrski družinsko-šolski maraton za vsakogar, najmlajši so se pomerili na 1.500 m dolgem otroškem maratonu.

Letošnji praznik kolesarstva je sicer generalka za svetovno prvenstvo rekreativnih kolesarjev, ki bo avgusta 2014 v Ljubljani.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate utrinke iz Ljubljane (foto: Bobo) in z Vrhnike (foto: Anže Zadravec).

Na Maratonu Franja slavila Chiminello in Svetikova