Solinar med delom na rožnatem jezeru leta 2005. Foto: EPA
Solinar med delom na rožnatem jezeru leta 2005. Foto: EPA

Zaradi izjemno visoke slanosti, ki je spodbujala rast alge Dunaliella salina, je bila voda v jezeru Retba do lani obarvana rožnato.

Zaradi nenavadne barve je bilo t. i. rožnato jezero (fran. Lac Rose) med najbolj priljubljenimi turističnimi točkami zahodne Afrike in je kandidiralo za vpis na seznam Unescove svetovne dediščine.

Vse se je spremenilo septembra lani, ko je območje senegalske prestolnice Dakar zajelo obilno deževje, ki je povzročilo mogočne poplave. Tok vode se je usmeril v tri kvadratne kilometre veliko jezero in spremenil njegov ekosistem.

Barva vode se je spremenila v zelenkasto-rjavo, poplave pa so odnesle tudi večino solin, potopile stojnice prodajalcev spominkov in na obale naplavile mrtve ribe.

Prihodnost približno 3000 ljudi, ki so gospodarsko odvisni od jezera, je ogrožena.

Poplave odnesle 7000 ton soli

"Prvič smo videli tukaj teči toliko vode," je za Reuters povedal solinar Pape Sira Ba, ki je pred dnevi spravljal morda svoj zadnji pridelek soli.

Združenje solinarjev jezera Retba ocenjuje, da so poplave odnesle 7000 ton soli v vrednosti 420 milijonov zahodnoafriških frankov (640.000 evrov).

Obmorsko jezero je veljalo za eno najbolj slanih območij na svetu, saj je slanost ponekod dosegla tudi 40 odstotkov, kar je turistom omogočilo izkušnjo skorajšnjega lebdenja na vodi.

Jezero ob začetku glavne turistične sezone sameva

Prihodnost solinarstva, prav tako pa tudi turizma, je tudi zaradi sprememb ekosistema zdaj vprašljiva.

Turisti so lahko, podobno kot v Mrtvem morju, skorajda lebdeli na vodni gladini. Foto: EPA
Turisti so lahko, podobno kot v Mrtvem morju, skorajda lebdeli na vodni gladini. Foto: EPA

Na jezeru bi se prav v tem času morala začeti glavna turistična sezona, saj je bil rožnati odtenek vode najočitnejši prav med poznim januarjem in marcem.

"Trenutno nimamo nobenih strank," je za Reuters povedal Abdou Dieng, ki je leta 2019 ob jezeru odprl majhen kamp in izposojevalnico čolnov. Njegovi objekti so trenutno pod vodo.

"Smrtna obsodba za jezero"

"Tam živeči živelj, ki je kriv za rožnato barvo, je povezan s tem ekstremnim okoljem. Če se okolje razredči, bo ta živelj izginil," je povedal hidrolog Cheikh Youm, ki ga skrbi, da bi lahko dotok sedimentne vode trajno spremenil nenavadni ekosistem slanega jezera. "To bi pomenilo smrtno obsodbo za jezero," je dodal.