Slovenci smo septembra najraje počitnikovali ob morju. Foto: BoBo
Slovenci smo septembra najraje počitnikovali ob morju. Foto: BoBo

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo septembra okoli 590.000 prihodov turistov in skoraj 1,5 milijona njihovih prenočitev. Prihodov je bilo s tem 7,6 odstotka manj, prenočitev pa 9,4 odstotka manj kot septembra lani.

Prihodov tujih turistov je bilo 455.000. Ustvarili so nekaj manj kot 1,1 milijona prenočitev, kar je približno 40 odstotkov več kot lani in skoraj toliko kot leta 2019.

Domači turisti so medtem v septembru ustvarili 26 odstotkov vseh prenočitev. Turistični nastanitveni obrati so poročali o približno 134.000 njihovih prihodih in skoraj 385.000 njihovih prenočitvah, kar je za približno polovico manj kot v enakem mesecu prejšnjega leta, vendar 16 odstotkov več kot v 2019.

Domači turisti so največkrat prenočili v občini Piran, tuji pa v občini Ljubljana, ki je bila tudi občina z največ turističnimi prenočitvami.

Največ obiskovalcev iz Nemčije, Avstrije in Italije

Med tujimi so največ prenočitev ustvarili turisti iz Nemčije, nekaj več kot četrtino oz. 283.400, največkrat so prenočili v občini Ljubljana. Turisti iz Avstrije so največkrat prenočili v občini Piran, v celotni Sloveniji pa so ustvarili 102.700 nočitev, kar predstavlja devet odstotkov vseh. Sledili so turisti iz Italije, Nizozemske, Češke in Združenega kraljestva.

Največ prenočitev je bilo v nastanitvenih obratih v gorskih občinah (32 odstotkov), največji delež med njimi je imela občina Bled. Petina prenočitev je bila v obmorskih občinah, največ v občini Piran, 17 odstotkov pa v zdraviliških, največ v občini Moravske Toplice.

Vožnja z ladjo po Ljubljanici je za tuje obiskovalce skoraj obvezno doživetje. Foto: BoBo
Vožnja z ladjo po Ljubljanici je za tuje obiskovalce skoraj obvezno doživetje. Foto: BoBo

Povprečna doba bivanja turistov je bila najdaljša v zdraviliških občinah, kjer je znašala 3,5 prenočitve.

Domači in tuji turisti so največ prenočitev ustvarili v hotelih (približno 643.000 prenočitev oz. 44 odstotkov vseh), sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (22 odstotkov vseh) ter kampi (15 odstotkov vseh).

Povprečna doba bivanja v hotelih je bila 2,5 prenočitve, v zasebnih sobah, apartmajih in hišah 2,8 prenočitve ter v kampih 2,4 prenočitve.

Letos že 4,9 milijona turistov

Od začetka januarja do konca septembra je Slovenijo obiskalo 4,9 milijona turistov, kar je bilo 64,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Njihovih prenočitev je bilo nekaj več kot 13,2 milijona in s tem na letni ravni za 53,8 odstotka več. Domači turisti so ustvarili skoraj 4,6 milijona prenočitev oz. 35 odstotkov vseh, tuji pa 8,6 milijona oz. 65 odstotkov vseh.